x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 380.000 de contribuabili sunt înregistraţi ca plătitori de TVA deşi se află sub plafonul legal

380.000 de contribuabili sunt înregistraţi ca plătitori de TVA deşi se află sub plafonul legal

de Vali Blanaru    |    04 Dec 2011   •   21:00
380.000 de contribuabili sunt înregistraţi ca plătitori de TVA deşi se află sub plafonul legal

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede masuri de simplificare si imbunatatire a administrarii fiscale, precum si masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Pro­iectul de act normativ prevede acordarea deductibilitatii in proportie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul pentru vehiculele rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit, precum si acordarea unei deductibilitati in proportie de 50% a TVA la achizitia acestora si a combustibilului necesar functionarii lor, fata de situatia actuala, cand aceste cheltuieli sunt nedeductibile in totalitate.

De asemenea, documentul men­tio­neaza crearea posibilitatii de a so­li­cita scoaterea din evidenta ca pla­ti­tori de TVA in tot cursul anului cu­rent si aplicarea regimului special de scutire pentru contribuabilii care in anul precedent nu au depasit plafonul de scutire de 119.000 lei cifra de afaceri. Cazierului judiciar devine obli­gatoriu la inregistrarea in Regis­trul operatorilor intracomunitari pentru asociatii seminificativi, care detin cel putin 5% din capitalul social.

Con­comitent cu aceasta, Fiscul instituie masuri drastice de anulare a in­re­gistrarii in scopuri de TVA a persoa­ne­lor impozabile care nu des­fa­soa­ra ac­tivitati economice, nu depun de­con­turi de TVA o anumita pe­ri­oa­da sau sunt implicate in fapte de eva­zi­­une fiscala. Aceste masuri au ca scop reducerea numarului contribuabililor inregistrati in scopuri de TVA, dar care nu au un comportament fiscal adecvat sau nu desfasoara activitati economice. Astfel, Fiscul va anula inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA daca este declarata inactiva, daca a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Co­mer­tu­lui, daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana im­­po­zabila insasi au inscrise in ca­zie­rul fiscal infractiuni.

In plus, Fiscul anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA daca nu s-a depus pe parcursul unui semestru calendaristic nici un decont de TVA, daca in deconturi nu au fost eviden­tia­te achizitii de bunuri/servicii si nici li­vrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul perioadelor de ra­por­tare, precum si daca persoana nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregis­tra­rea in scopuri de TVA. O analiza a MFP efectuata in 2010 a demonstrat ca aproape 380.000 de contribuabili erau inregistrati ca platitori de TVA desi se aflau sub plafonul de la care inregistrarea in scopuri de TVA devine obligatorie. Acest numar mare de contribuabili re­pre­zin­ta peste 60%, dar contribuie cu nu­mai 1,3% din totalul veniturilor fiscale. In schimb, contribuabilii cu o cifra de afaceri de peste 100.000 de euro platesc aproape 97% din im­po­zi­tele si taxele principale (TVA si im­po­zitul pe venit). Intre aceste doua ex­treme, aproape 100.000 de persoa­ne fizice sau juridice cu cifra de afa­ceri peste plafonul de inregistrare in scopuri de TVA dar sub 100.000 de euro contribuie cu doar 1,7% la veni­tu­rile din impozitele si taxele principale. O alta modificare se refera la instituirea obligatiei privind trecerea de la determinarea venitului net anual pentru activitati independente pe baza nor­me­lor anuale de venit la determi­na­rea venitului net anual in sistem real, in cazul contribuabililor care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare de 100.000 euro.

×
Subiecte în articol: rambursari tva