Vacile autohtone, puii taiati, carnea de porc, carnaciorii sau salamul âmade in Romania" trimise la export in UE vor fi scutite de taxe vamale. In limita contingentelor stabilite cu autoritatile de la Bruxelles.
FLORINA ZAINESCU
Romania a incheiat negocierile cu Uniunea Europeana privind regimul comertului bilateral cu produse agricole de baza si a stabilit contingentele exceptate de la plata taxelor vamale. Acestea vor intra in vigoare dupa ce ambele parti isi vor notifica indeplinirea procedurilor de aprobare/ratificare.
LIBERALIZARE PARTIALA. Anual, producatorii autohtoni vor putea sa expedieze peste granita, fara sa plateasca taxe vamale, 9.000 de tone de carne de pasare, 15.625 de tone de carnita de porc si 4.000 de tone de carne de vita. Acestui volum i se adauga alte aproape 4.000 de tone de sunculite, muschiuleti si alte soiuri de preparate din carnea godacilor, puilor si a vacutelor. Si nu este de trecut cu vederea nici faptul ca, in fiecare an, 46.000 de bovine vii vor avea permis de libera trecere spre piata europeana.
VIN SI FRUCTE. In ceea ce priveste exportul fructelor si legumelor romanesti catre tarile din Vest, s-a stabilit reducerea sau eliminarea unor bariere tarifare. Astfel, pentru prunele destinate procesarii si pentru 10.000 tone de castraveti autohtoni ajunse in UE nu se vor percepe preturi de intrare. In plus, vrajiti probabil de aroma vinului romanesc, europenii au acceptat marirea contingentului de licoare bahica la 345.000 de hectolitri anual. Ba, chiar ne-au stabilit si contingente pentru lapte praf (1.500 tone) si iaurt (1.000 tone).
IMPORTURI. In ceea ce priveste produsele achizitionate din UE, comerciantii autohtoni vor plati mai mult pentru carnita de pui, zahar sau malt. A mai fost negociata deschiderea de contingente de carne de porc - exclusiv carne proaspata - bovine vii, ceapa, morcovi, tomate, telina, caise si mere proaspete. Cu precizarea ca toate concesiile convenite cu UE la importul de carne si preparate din carne, cereale, branzeturi si rosii se vor aplica numai daca europenii renunta la subventiile pentru export care fac ca preturile practicate de acestia sa fie mult mai competitive decat cele ale producatorilor autohtoni.Citește pe Antena3.ro