Tinerii români fără experienţă se aşteaptă să primească un salariu de maximum 1.200 de lei/lună, în timp ce 57% dintre ei recunosc faptul că sunt întreţinuţi încă de către părinţi, arată rezultatele unui raportului de cercetare întocmit de compania de cercetare Cult Market Research.
În timp ce 20% dintre adolescenţii cu vârste între 14 şi 18 ani declară că sunt motivaţi de către părinţi cu bani pentru ajutorul la treburile din casă şi pentru rezultate bune de la şcoală, 26% dintre tinerii adulţi (19-24 ani) spun că deja au un job.
Pe de altă parte, mai mult de jumătate (57%) dintre tinerii încadraţi pe acelaşi segment de vârstă spun să încă primesc bani de la părinţi, în mod regulat.
În cazul adolescenţilor până în 18 ani care declară că părinţii îi ajută cu bani pentru a-şi cumpăra mai repede lucruri pentru care strâng şi ei bani procentajul este şi mai mare (85%).
La ocazii speciale, bani de la rude primesc 92% dintre adolescenţi şi 82% dintre tinerii adulţi, în general suma fiind între 50 şi 100 lei.
Studiul relevă faptul că tinerii fără experienţă de muncă se aşteaptă să primească un salariu între 800 şi 1.200 de lei, fiind conştienţi că, în lipsa experienţei, nu poţi avea aşteptări mai mari. Salariul minim pe economie este de la 1 ianuarie 850 de lei şi va urca la 900 de lei începând cu luna iulie. Salariul minim din România este al doilea cel mai scăzut din regiune, după cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decât în alte state emergente ale Uniunii Europene, cum ar fi Croaţia, Polonia şi Slovacia. Salariul mediu net pe economie a fost în luna februarie de 1.626 lei. Revenind la sondaj, cei chestionaţi consideră că independenţa financiară ar trebui atinsă după vârsta de 25-26 de ani.
În ceea ce priveşte raportul cheltuielilor atunci când ies în oraş, băieţii plătesc mai mult decât fetele, respectiv între 50 şi 100 de lei pentru băuturi alcoolice, ţigări şi mâncare. Fetele cheltuiesc mai degrabă la ieşirile la pizza, fast-food sau la o cafenea, între 10 şi 50 de lei, se notează în studiul citat.
Raportul de cercetare “Financial Behaviour: Bugetul de venituri şi cheltuieli al nativilor digitali din România” a fost realizat pe un eşantion de 1.077 de persoane, respectiv adolescenţi cu vârste între 14 şi 18 ani şi tineri adulţi între 19-24 ani.