ECONOMIC
Depozitele bancare ale populatiei si firmelor vor fi garantate, de luna viitoare, in limita unui plafon de 6.000 de euro. Pana in ianuarie 2007, plafonul de garantare a depozitelor va ajunge la 20.000 de euro.
VALI BLANARU
Noul plafon este aproape dublu fata de valoarea actuala, stabilita la 135,24 milioane de lei (3.300 euro) pentru primul semestru al anului. Majorarea este posibila datorita intrarii in vigoare a Legii 178/2004 pentru modificarea si completarea OG 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar. Potrivit actului normativ, incepand de la 1 iulie, deponentii garantati sunt nu numai persoanele fizice, ci si persoanele juridice, inclusiv entitatile fara personalitate juridica, altele decat titularii depozitelor mentionate in anexa, iar plafonul per deponent garantat se stabileste pentru semestrul al doilea al acestui an la echivalentul in lei a 6.000 de euro.
Majorari
Vestea buna pentru deponenti este ca plafonul fondului de garantare se va majora pe masura ce se apropie data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel, incepand de la 1 ianuarie 2005, valoarea plafonului de garantare va creste la 10.000 de euro, de la 1 ianuarie 2006 la 15.000 de euro, iar de la 1 ianuarie 2007 la 20.000 de euro.
Echivalentul in lei al noului plafon de garantare, reprezentand nivelul compensatiilor ce se platesc de Fond, in conditiile prevazute de reglementarile sus-mentionate, se calculeaza la data indisponibilizarii depozitelor, respectiv la data deschiderii procedurii falimentului, prin utilizarea cursurilor comunicate de Banca Nationala a Romaniei pentru aceasta data, precizeaza un comunicat al Fondului de garantare. La bancile la care procedura falimentului s-a deschis anterior datei de 1 iulie, compensatiile se platesc in continuare la nivelul plafonului de garantare stabilit pentru perioada in care s-a declarat falimentul bancilor respective.
Bani
Sumele pentru despagubirea deponentilor vor proveni din contributiile bancilor la Fondul de Garantare, din incasarile facute din recuperarea creantelor pentru bancile declarate in faliment si din veniturile obtinute din plasamentele facute din banii Fondului.
Desi populatia va primi mai multi bani, aceasta nu inseamna ca vor creste comisioanele pe care le vor plati la constituirea de depozite. "Pentru ca vor fi incluse in schema de garantare si
depozitele persoanelor juridice va creste suma asupra careia se aplica cota procentuala din care provin banii la Fond", spune Marin Predescu, directorul Fondului de Garantare. Prin cresterea bazei se va reduce si cota procentuala aplicata de la 0,8% in prezent, la 0,5% in 2005, 0,4% in 2006 si 0,3% in 2007.
NU SE GARANTEAZA
Fondul de garantare nu este obligat insa sa restituie bani urmatoarelor categorii:
© administratorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor independenti, actionarilor semnificativi si familiilor acestora, daca au avut depozite la institutia care a dat faliment
depozitele celor care au obtinut rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la falimentul institutiei de credit
depozitele institutiilor de credit, inclusiv cele provenind din fondurile proprii ale acestora
depozitele institutiilor financiare
depozitele societatilor de asigurare-reasigurare, inclusiv ale intermediarilor in asigurari
depozitele fondurilor mutuale, societatilor de investitii, fondurilor de pensii
depozitele autoritatilor publice centrale si locale, regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor nationale, societatilor comerciale, altele decat microintreprinderile si IMM-urile
depozitele nenominative, depozitele colaterale, reprezentand garantii constituite pentru operatiunile care au fost desfasurate de deponent cu institutia de credit declarata in stare de faliment
datorii de natura obligatara, precum si obligatii care izvorasc din accepte proprii si bilete la ordin emise de institutia de credit.
depozite rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani.