x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 7,5 miliarde de euro pentru microferme

7,5 miliarde de euro pentru microferme

26 Noi 2007   •   00:00
7,5 miliarde de euro pentru microferme

Fondurile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru anul 2007 nu mai pot fi accesate deoarece documentul nu a fost aprobat de Comisia Europeană. Planul prevede fonduri de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.



Fondurile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru anul 2007 nu mai pot fi accesate deoarece documentul nu a fost aprobat de Comisia Europeană. Planul prevede fonduri de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Intreprinderile mici şi mijlocii pot depune abia din februarie 2008 proiecte pentru a accesa fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Deşi iniţial era prevăzut ca fondurile să fie disponibile din 2007, acest fapt nu a fost posibil deoarece Planul Naţional de Dezvoltare Rurală nu a fost incă aprobat de Comisia Europeană. "Sperăm ca planul să fie aprobat in luna februarie", a declarat Gabriel Gărban, consilier al Direcţiei Promovare din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. El a avertizat micii afacerişti să nu inceapă incă investiţiile chiar dacă au finanţarea din alte surse, pentru că ar putea ca banii să nu poată fi decontaţi.

"In funcţie de deciziile Comisiei Europene se va şti data exactă de la care se vor accepta cheltuieli pentru decontare", a completat Gabriel Gărban.


LA ŢARÃ.... "Este important ca sediul social al firmei să fie in mediul rural pentru a beneficia de aceşti bani. In cazul in care aveţi firme in Bucureşti şi punct de lucru in comunele de lăngă, proiectul nu va fi ales", a declarat Gărban. El a mai spus că acum pot fi trecute la cheltuieli eligibile pentru decontare atăt costurile legate de consultanţă, căt şi studiile de fezabilitate. De asemenea, un proiect respins poate fi depus de maximum trei ori intr-o sesiune pentru a fi ales după completările de acte necesare


Prin PNDR pot fi accesate 7,5 miliarde de euro din fonduri europene. Banii sunt disponibili pe perioada 2007-2013 din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi reprezintă continuarea SAPARD. Gărban a declarat că banii sunt prea mulţi pentru a fi cheltuiţi de ţara noastră. "Nu ne facem iluzii că aceşti bani vor fi cheltuiţi in intregime, nimeni n-a reuşit. Dar vrem să fie absorbit un grad căt mai mare", a spus Gărban. Banii vor fi daţi prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, care se va ocupa de plata pentru toate măsurile PNDR, cu excepţia celor destinate zonelor defavorizate. Direcţiile stabilite de Agenţie sunt modernizarea exploataţiilor agricole, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, dezvoltarea de microintreprinderi şi incurajarea activităţilor turistice.


PROCESARE. Pentru creşterea valorii adăugate a produselor se acordă fonduri pentru procesarea de carne, lapte, ciuperci etc. Şi procesarea lemnului intră in această categorie, dar numai pănă la stadiul de cherestea, nu şi pentru fabricile de mobilă, potrivit lui Gărban. Firmele agricole ce pot intra la această categorie trebuie să aibă mai puţin de 750 de angajaţi şi o cifră de afaceri de maxim 200 milioane de euro. Pentru produsele forestiere micro-intreprinderile trebuie să aibă maxim zece angajaţi şi o cifră de afaceri de maxim două milioane de euro. Se acordă 50% din costurile totale ale proiectelor derulate de micro- intreprinderi cu un maxim de 750.000 de euro pentru colectarea, depozitarea, condiţionarea şi refrigerarea produselor agricole. Pentru IMM-uri procentul este de maxim 45% dar suma creşte la două milioane de euro.


INVESTIŢII. Pe partea de sprijin pentru microintreprinderi se acordă fonduri pentru investiţii in activităţi non-agricole, cum ar fi: producţia de ambalaje, uleiuri aromatice, incălţăminte, confecţii metalice, mobilă, dar şi producerea şi vănzarea de energie din surse regenerabile. Sprijinul va fi de maxim 70% din cheltuieli.

La incurajarea turismului se pot depune proiecte pentru construirea de pensiuni, dar şi pentru publicitate in mass media pentru propria pensiune. Sprijinul este tot de 70% din cheltuieli.



Pentru ce se dau banii

"Orice teren de peste un hectar este o exploataţie agricolă. Cei doi-trei porci pe care ii creşte mama acasă la ţară pot constitui tot o exploataţie agricolă", a continuat Gărban. Potrivit lui, Romănia are aproape trei milioane de exploataţii, insă pentru ca ţăranii să primească bani europeni trebuie ca exploataţiile respective să fie inscrise in Registrul Exploataţiilor Agricole la data depunerii proiectului. Se pot primi pentru acestea sume cuprinse intre 50% şi 100% din valoarea eligibilă a proiectului, iar maximul este un milion de euro pentru exploataţii agricole şi sere. Suma poate ajunge la 1,5 milioane de euro pentru proiectele care utilizează energia regenerabilă. Sprijinul de 100% se poate acorda numai pentru proiecte de refacere a potenţialului productiv distrus de calamităţi naturale.

×