Piaţa locurilor de muncă s-a dublat in ultimul an, susţine un index Bestjobs. Potrivit aceluiaşi document, circa 80% din anunţurile de angajare sunt pe Internet şi 46% dintre romăni vor să muncească in străinătate.
Piaţa locurilor de muncă s-a dublat in ultimul an, susţine un index Bestjobs. Potrivit aceluiaşi document, circa 80% din anunţurile de angajare sunt pe Internet şi 46% dintre romăni vor să muncească in străinătate.
Datele prezentate de portalul online de locuri de muncă arată că in domeniul sănătăţii, ofertele de locuri de muncă au crescut cu 160%, in turism cu 137%, in construcţii cu 161%. Cele mai mari creşteri s-au inregistrat in asigurări şi in domeniul bancar, de 237% şi de 215%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost determinată de introducerea pilonului II al sistemului de pensii private. Şi domeniul IT a inregistrat o creştere semnificativă a ofertelor de locuri de muncă, dar numărul celor care şi-au trimis CV-urile la firmele IT a scăzut in ultimul an din cauza crizei de specialişti. Lipsa de personal in domeniul IT a determinat creşterea salariilor şi a puterii de negociere a candidaţilor. De altfel, salariile din acest domeniu au ajuns la niveluri ridicate, de peste 2.000-3.000 de euro lunar, ceea ce ar putea determina o scădere a atractivităţii Romăniei pentru investitori.
Creşteri de oferte in UE. Potrivit unui sondaj realizat de Bestjobs in luna septembrie 2007 pe un eşantion de 3.450 de persoane, 46% dintre romăni afirmă că ar dori să muncească in străinătate. De altfel, după aderarea Romăniei la Uniunea Europeană, numărul de job-uri din străinătate a crescut cu 359% din septembrie 2006, iar numărul de companii care recrutează pentru proiecte in străinătate este in continuă creştere.
Vestul ţării oferă joburi. Intr-un clasament al oraşelor, Timişoara ocupă cea mai mare creştere a ofertelor de joburi: 194%, urmată de Cluj, Sibiu, Iaşi, Bucureşti, Piteşti şi Ploieşti. Chiar dacă sunt tot mai multe joburi in celelalte mari oraşe ale ţării, capitala continuă să fie cea mai ofertantă: ponderea Bucureştiului in totalul locurilor de muncă a rămas de peste 60% din totalul ofertelor de angajare. Capitala este urmată de vestul Romăniei, peste 30% dintre oferte fiind in Timişoara şi Cluj.
Studiul realizat mai arată că, in luna septembrie 2007, cele mai căutate cuvinte-cheie au fost: secretară, şofer, director, director general, contabil, part-time, economist, inginer, manager, operator, operator calculator, asistent manager, agent vănzări, casier.