Micii investitori vor avea acces mai usor si mai ieftin pe piata de capital o data ce Bursa de Valori si Bursa Electronica Rasdaq vor fuziona.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pregateste tranzactionarea unui grup-pilot de societati listate la Bursa Electronica Rasdaq (BER), acest proces echivaland cu inceputul procesului de fuziune a celor doua burse. In prezent se lucreaza la detaliile tehnice care vor face posibil acest transfer. âAstfel declansam prima etapa a unui proces menit sa sporeasca accesibilitatea la serviciile bursei, care este un criteriu de performanta in domeniul nostru", ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.Fuziunea tehnica a burselor o ia inaintea celei juridice, care depinde de adoptarea unei noi legi. Economia romaneasca a intarziat sa furnizeze burselor autohtone companii profitabile demne de a atrage investitiii pe aceasta cale. Capitalizarea celor doua piete organizate romanesti de capital abia a atins 5,3 miliarde euro, in februarie 2004, in timp ce in Ungaria a depasit 17 miliarde, iar in Polonia 32. Fuziunea celor doua burse este menita sa inarmeze institutia bursiera din Romania in competitia acerba regionala pentru atragerea capitalurilor.
Investitii mai mari
âOferta serviciilor noastre trebuie sa patrunda in casele cat mai multor romani, dar pentru aceasta este nevoie de investitii mari in tehnologie inalta. Acesta este numele jocului acum", spune Stere Farmache. O singura bursa de valori, organizata ca o societate pe actiuni, va avea o capacitate mai mare de a finanta investitiile necesare din resurse proprii sau atrase.
Excedentul operational al BVB, care ar putea fi asimilat cu profitul brut, a fost anul trecut de 1,8 milioane euro, iar BER a inregistrat un profit net de 2,3 miliarde lei (peste 60.000 euro la un curs mediu de 37.792 lei /euro), urmarea unei cresteri a profitului brut de peste 90% fata de anul anterior. Nevoile sunt cu mult mai mari. Pentru a fi cat mai accesibila, bursa trebuie sa ceara comisioane cat mai mici societatilor listate si societatilor de brokeraj, iar acestea din urma, la randul lor, sa scada comisioanele cerute micilor investitori.
Costuri reduse
âPrima etapa a fuziunii tehnice a fost parcursa in proportie de 80%", se apreciaza intr-un raport al consiliului de administratie al Rasdaq, pus la dispozitie de Anca Dumitru, director general al acesteia.
Raportul confirma impactul favorabil asupra costurilor de decontare pentru brokeri al transferului tranzactionarii primului lot de societati listate la BER catre sistemul BVB.
Alte elemente de cost sunt localizate la registrele pietelor, unde sunt oficializate transferurile de proprietate asupra actiunilor si unde deja se fac âeforturi de fuziune similare pentru alinierea la politica de constructie a unui sistem consolidat capabil sa rezolve provocarea europeana".
Bursa mai credibila
Intarirea pietei de capital nu numai ca va atrage noi investitori, dar ar putea duce la revenirea pe bursa a unor societati. De pilda, Renault ar fi interesata sa (re)listeze Dacia la o bursa puternica din Bucuresti. âO singura bursa de valori reprezentand piata romaneasca va avea o credibilitate sporita de a participa la aliante regionale, in urma carora companii straine sa fie tranzactionate la Bucuresti, iar cele romanesti in alte capitale. Publicul roman si nu numai va avea o perceptie mai adecvata a ceea ce inseamna si ofera Bursa, inclusiv pentru economiile de o anumita dimensiune", spune Stere Farmache (foto) directorul BVB. In prezent, meseriasii responsabili ai celor doua burse lucreaza la fuziunea de facto. Cele doua piete organizate au acelasi sediu si deruleaza programe comune de dezvoltare si promovare. Chiar astazi debuteaza seria deschiderilor oficiale ale sedintelor de tranzactionare, presedintele Ion Iliescu fiind invitat sa dea semnalul inceperii operatiunilor.
Adrian N. Ionescu