x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie A sosit 1 septembrie, ziua marilor schimbări

A sosit 1 septembrie, ziua marilor schimbări

de Valentin Gros    |    01 Sep 2020   •   13:00
A sosit 1 septembrie, ziua marilor schimbări

Ziua de azi, 1 septembrie 2020, aduce mai multe schimbări în peisajul economic românesc. Astfel, pensiile vor crește, dar într-o măsură mai mică decât era stabilit anterior, iar salariile profesorilor rămân neschimbate, majorarea fiind amânată pe anul viitor. Proprietarii de autovehicule vor avea bătăi de cap cu nou regulament introdus la nivel european. De asemenea, ne aflăm la o dată-limită pentru administrația traficului de zbor.

 

Punctul de pensie va crește, de astăzi, cu 14%, de la 1.265 lei la 1.442 lei, potrivit proiectului de rectificare bugetară adoptat la mijlocul lunii august. În legea votată anul trecut, majorarea prevăzută era de 40%. Execuția bugetară pe primele șase luni din 2020 nu permitea însă un salt atât de mare, deoarece numai cheltuielile inevitabile ale Guvernului (cele cu personalul, cu bunuri și servicii și cu asistența socială) depășeau totalul veniturilor.

 

Majorare amânată

Tot pentru azi era stabilită prin lege majorarea retribuțiilor încasate de profesori. La această categorie de personal, salariul de bază urma să crească de la 4.000 la 5.000 de lei pe lună. În luna mai 2020, Executivul a elaborat un proiect de hotărâre în acest sens. Nota de fundamentare a proiectului indica un impact bugetar de 166 milioane de lei pentru ultimele trei luni plătite pe anul în curs, septembrie, octombrie și noiembrie, salariul pe decembrie acordat în ianuarie, din bugetul pe 2021. La rectificarea bugetară, guvernanții au renunțat să aplice această creștere, spunând că o amână pe anul viitor.

 

Credit salvator

Operatorul național al traficului de zbor ROMATSA a dispus de resursele financiare necesare funcționării până ieri, 31 august. Potrivit unui memorandum adoptat de Guvern la 21 mai 2020, regia primea acordul pentru un împrumut de 100 milioane de euro, bani care i-ar asigura supraviețuirea până la sfârșitul acestui an. Procedura se referă la un credit sindicalizat, preluat de la șase bănci, cu garanție de stat.

 

Apicultorii pot depune solicitări la Ministerul Agriculturii, în perioada 1-15 septembrie, pentru a primi un ajutor de minimis de 25 de lei pentru o familie de albine

 

Șoferii poluatori, sancționați de Bruxelles

Astăzi intră în vigoare Regulamentul UE privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor, adoptat în mai 2018. Conform setului de norme, statele membre sunt obligate să testeze în mod regulat un număr minim de automobile aflate în circulație și pot să ia măsuri împotriva vehiculelor de pe teritoriul lor neconforme cu normele de mediu, fără a aștepta o decizie de la autoritatea care a acordat omologarea. În plus, Comisia Europeană are de acum competența să efectueze verificări ale conformității vehiculelor în laboratoare sau pe șosea și poate impune sancțiuni de până la 30.000 euro pe autoturism sau retragerea de pe piața UE.

×