x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adamescu pierde controlul Astra. Compania iese din administrare specială doar după ce este recapitalizată de un investitor strategic

Adamescu pierde controlul Astra. Compania iese din administrare specială doar după ce este recapitalizată de un investitor strategic

de Vali Blanaru    |    12 Iun 2014   •   20:12
Adamescu pierde controlul Astra. Compania iese din administrare specială doar după ce este recapitalizată de un investitor strategic
Sursa foto: Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

Astra Asigurări nu iese din administrare specială până nu se va redresa, iar recapitalizarea companiei prin investitori strategici reprezintă singura soluţie pentru a intra în normalitate, altfel fiind în calcul un scenariu de avarie, a declarat, ieri, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF).
Astra are nevoie de o majorare de capital de 490 milioane de lei (circa 110 milioane de euro), a stabilit KPMG, administratorul special desemnat de ASF în luna februarie. Astra are în prezent un capital social de numai 192,7 milioane de lei (puţin peste 43 de milioane de euro). Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al ASF, a fost primul care a vorbit despre problemele financiare de la societatea de asigurări şi a decis începerea procedurii de administrare specială. În februarie Ruşanu vorbea despre incapacitatea Astra de a plăti despăgubiri celor 2,3 milioane de asiguraţi în cazul unui cutremur cu impact major. Un control al ASF a arătat că în timp ce Astra refuza plata daunelor în mii de dosare de despăgubire auto, banii asiguraţilor erau folosiţi pentru finanţarea ziarului România Liberă, deţinut de Adamescu. Peste 20 de milioane de euro au fost împrumutaţi publicaţiei băsiste. KPMG, administratorul desemnat de ASF, a auditat compania şi a confirmat problemele financiare. 

Se caută investitori
Acum, Mişu Negriţoiu, noul preşedinte al ASF, spune că singura soluţie pentru ca Astra să revină la condiţii normale de funcţionare este recapitalizarea prin intermediul unui investitor strategic, cu reputaţie solidă.
“Ne-am înţeles cu acţionarul majoritar pentru a identifica un investitor potenţial care să poată să aducă diferenţa de capital necesară şi care să permită societăţii să revină la standardele de funcţionare normale. Sunt investitori diverşi şi expresii de intenţie şi continuăm discuţiile prin administratorul special şi prin acţionarul majoritar. Recapitalizarea Astra printr-un investitor stategic, şi avem un investitor cu reputaţie, este singura soluţie pentru normalizarea activităţii societăţii”, a afirmat Negriţoiu.
Surse din piaţa asigurărilor au declarat că un posibil investitor strategic pentru Astra ar putea fi PZU (Powszechny Zakład Ubezpieczen), cel mai mare asigurător din Polonia.
Negriţoiu spune că ASF este pregătită cu un scenariu de avarie în cazul în care atragerea unui investitor strategic eşuează precizând că “nu luăm acum în calcul falimentul acestei companii, dar suntem pregătiţi pentru orice eventualitate”.

Adamescu, arestat pentru dare de mită
Patronul Astra Asigurări şi al publicaţiei România Liberă, Dan Adamescu, a fost pus sub urmărire penală pe 22 mai 2014 şi a fost arestat pe 6 iunie pentru 30 de zile. Adamescu este acuzat că le-ar fi dat judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa 15.000 de euro, respectiv, 5.000 de euro, pentru a obţine soluţii favorabile în dosarele de insolvenţă în care erau implicate firmele sale. Adamescu a încercat să o influenţeze pe Daniela Firestain, considerată martor esenţial în dosar, urmărind să restricţioneze divulgarea informaţiilor din interiorul grupului de firme pe care îl conduce, legate de coruperea magistraţilor. Dacă este găsit vinovat, Adamescu riscă o pedeapsă de minim 5 ani de închisoare.


×
Subiecte în articol: dan adamescu