x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aderare - Accizele, colectate de lucratorii vamali

Aderare - Accizele, colectate de lucratorii vamali

de Daniela Ivan    |    24 Mai 2006   •   00:00
Aderare - Accizele, colectate de lucratorii vamali

Vama vrea sa colecteze accize dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, pentru ca administratia fiscala nu are capacitatea necesara.

"In 23 de tari din cele 27 din Uniunea Europeana, accizele sunt colectate de Autoritatea Vamala", a spus Gelu Stefan Diaconu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). El a mai adaugat ca doreste ca si in Romania sa se intample acest lucru, din cauza ca "administratia fiscala nu are capacitatea de a colecta accize dupa intrarea in Uniunea Europeana, si acest lucru este recunoscut chiar si de UE". Nivelul de colectare al accizelor este sub 30%, iar daca ANV ar prelua aceasta sarcina, procentul ar creste in prima luna cu peste o treime.

PROBLEMA. Seful vamilor a mai precizat ca va intocmi un material pe aceasta tema pe care-l va pune la dispozitia primului-ministru si al ministrului de Finante, din cauza ca nu exista interlocutori cu care sa discute aceasta problema. "Este ca si cum cuiva i s-ar fi luat jucariile", spune Gelu Stefan Diaconu. Vama a realizat deja interoperativitatea tuturor sistemelor informatice cu cele din vamele UE si are posibilitatea transferului de date atat in interiorul tarii, cat si in exterior in timp util.

FARA GRANITE. Dupa intrarea in UE, vama se va organiza din temelii. "O mie de lucratori vamali vor fi disponibilizati o data cu desfiintarea frontierelor cu Bulgaria si Ungaria", spune seful vamilor. El mai adauga ca acesti lucratori vor putea fi resorbiti tot de Autoritatea Vamala, care va trece de la activitatea de vamuire la cea de supraveghere si control. El a mai precizat ca Romania va avea de verificat si controlat cea mai complicata vama din UE, cu granita cu Moldova, Ucraina, Serbia.

REPROS
"Administratia fiscala nu are capacitatea de a colecta accize dupa intrarea in UE"
Gelu Stefan Diaconu

×
Subiecte în articol: economic