Asociaţia de Vânătoare Waidmannsheil din Bihor a câştigat dreptul de gestionare a fondului cinegetic de la Balc, la care a renunţat omul de afaceri Ion Ţiriac. Contractul de gestionare a fondului de la Balc este semnat pe o perioadă de zece ani, valoarea fiind de 26.733 euro pe an.
La licitaţia organizată marţi de Ministerul Agriculturii au concurat pentru Balc, pe lângă Asociaţia de Vânătoare Waidmannsheil din Bihor, Asociaţia de Vânătoare Valea lui Liman Făget, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Artemis Vâlcea şi Asociaţia Clubul Romsilva Sfântu Gheorghe, care au renunţat însă destul de repede la competiţie."Ne aşteptam la această valoare. Nu pot să spun cât am fi dat, pentru că este confidenţial, însă mai mergeam puţin. Concurenţii noştri au renunţat destul de repede, dar nu a fost din cauza noastră. Nu ne aşteptam neapărat la o concurenţă mai acerbă", a declarat după licitaţie Demian Radu, reprezentantul Asociaţiei Waidmannsheil.
El a precizat că planurile vizează aducerea vânătorilor străini pe domeniul de la Balc. Preţul de pornire pentru atribuirea fondului de peste 10.000 de hotare a fost de 3.819 euro.
Ion Ţiriac a renunţat la fondul de vânătoare de la Balc, dar a păstrat complexul cinegetic din localitate, după ce tariful de gestionare a fondului a crescut foarte mult, începând cu data de 15 mai. Omul de afaceri plătea circa 80.000 de lei (aproape 20.000 euro) pe an, însă legislaţia în domeniu a fost modificată, astfel încât taxa ar fi depăşit 300.000 de euro. Tariful ar fi fost calculat prin multiplicarea unei sume fixe - 3.819 de euro - cu numărul de paşi de licitaţie la procedura din 2005 - 81 de trepte de licitaţie.
Ministerul Agriculturii a dat în gestiune marţi 21 de fonduri cinegetice, alte 20 urmând să fie licitate miercuri. Până acum, valoarea cea mai mare atribuită unui contract pentru gestionare a fost de 59.586 euro pe an pentru fondul de vânătoare de la Miceşti din judeţul Argeş,iar cea mai mică, de 115 euro anual, pentru domeniul cinegetic de la Valea Belişului din judeţul Cluj. Gestionarea fondului de la Miceşti, cu o suprafaţă de 10.000 hectare, a fost atribuită Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş, iar domeniul cinegetic de la Valea Belişului a fost câştigat de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Cluj. Celelalte fonduri licitate marţi sunt situate în judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Bacău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi şi Gorj.