BUSINESS
in asigurari platesc cu averile lor
Datoriile societatilor de asigurare insolvabile vor fi platite de membrii conducerilor, cenzorii sau auditorii financiari, daca se va dovedi ca acestia au contribuit la faliment.
Reguli noi in asigurari
Datoriile societatilor de asigurare ajunse in stare de insolvabilitate vor fi suportate de membrii conducerii, cenzorii sau auditorii financiari, daca acestia au contribuit la falimentul firmei, conform unui proiect de lege aprobat saptamana trecuta de Guvern. FLORINA ZAINESCU
Procedura de faliment al unui asigurator va fi deschisa pe baza unei cereri introduse fie de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), fie de societatea de asigurare debitoare sau de creditorii acesteia, prevede Proiectul de Lege privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare.
FALIMENT. Societatea aflata "la anaghie" este obligata ca, in termen de 20 de zile din momentul in care devine insolvabila, sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supusa procedurii falimentului. Conform proiectului, un asigurator este insolvabil atunci cand nu mai are fondurile necesare acoperirii datoriilor catre clienti, valoarea marjei de solvabilitate disponibile scade sub jumatate din limita minima prevazuta de lege pentru fondul de siguranta si nici nu mai poate sa se puna pe picioare.
SEFUL PLATESTE. Deschiderea procedurii de faliment se va dispune printr-o hotarare a tribunalului. De asemenea, aceeasi institutie poate dispune ca o parte din datoriile asiguratorilor insolvabili sa fie suportate de membrii conducerii, cenzorii si auditorii financiari, personalul de executie si/sau cu atributii de control intern care si-au adus "aportul" la falimentul firmei. Cu o conditie: vinovatii sa fi detinut functiile respective in cei trei ani anteriori inceperii procedurii.
Citește pe Antena3.ro
AMENZI. In plus, proiectul de lege da mana libera CSA sa-i amendeze cu 150-300 milioane de lei pe asiguratori, in cazul in care acestia incalca legislatia. Iar "persoanele semnificative" din cadrul acestora care au participat la savarsirea contraventiilor vor fi sanctionate cu amenzi de 50-150 milioane de lei, fiecare.