x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Câciu: România este într-o reducere de deficit, în ultimii doi ani

Adrian Câciu: România este într-o reducere de deficit, în ultimii doi ani

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2023   •   22:00
Adrian Câciu: România este într-o reducere de deficit, în ultimii doi ani
Sursa foto: Hepta

România este într-o reducere de deficit, în ultimii doi ani, spune ministrul de Finanțe, Adrian Câciu. El estimează că țara noastră va închide deficitul în 2022 sub cel programat și asumat în fața Comisiei Europene, respectiv în jur de 6%.

„România este într-o reducere de deficit, în ultimii doi ani. Este într-o procedură de deficit excesiv. Planul este îndeplinit până la acest moment. Și 2022, și 2021 au însemnat o reducere de deficit de la 9,4% la 5,7%, vorbim de deficitul cash și pe ESA, închidem deficitul în 2022 sub deficitul programat și asumat în fața Comisiei Europene, respectiv în jur de 6%. Acest trend va continua și în 2023, unde avem programat un deficit de 4,4% și evident și în 2024 când vom ajunge sub 3%”, spune în Parlament Adrian Câciu.

Ministrul de Finanțe menționează că dobânzile sunt efectul datoriei existente.

„Stocul de datorie comportă un cost crescut de finanțare și nu în ultimul rând, reflectă un rating de țară pe care îl ai și un impuls sau o cauză principală, inflația. Toată lumea știe că avem inflație, nu numai noi ci și celelalte țări. Dacă vreți să discutăm cât au crescut dobânzile în România, am plecat de la un nivel crescut când am preluat guvernarea, 8,5%, acum suntem la sub 8%, dar avem țări din jurul nostru și din regiune unde dobânzile au crescut cu 300 sau 400%, ceea ce nu e cazul României. Noi am avut o abordare și o guvernare prudentă, am acționat pe palierul pe care ni l-am asumat și cu Comisia și în fața Parlamentului, derapajele nu au existat și evident că investitorii au venit și au finanțat România și finanțează în continuare România. Mai mult decât atât, au venit și cu investiții străine într-un volul zic eu istoric”, madaugî Adrian Câciuț.

Întrebat când scăpă România de procedura de deficit excesiv, ministrul Finanțelor a spus: ”Eu sunt ancorat în ea, să scăpăm în 2024, așa cum este asumată”.

„Îmi pare rău că avem această procedură de deficit excesiv, poate să se supere oricine pe mine, eu consider că România nu ar fi trebuit să intre în procedură de deficit excesiv pentru că, la data când s-a declanșat această prpcedură, clauza era suspendată în Europa. Nu suntem singura țară care avem peste 3% deficit și este grav că avem deficit dar îl reducem, dar puteam și atunci să nu intrăm în acest deficit excesiv pentru că vedeți ce s-a întâmplat, am scăpat de pandemie dar au apărut alte crize. Crizele acestea înseamnă că trebuie să rezolvi în primul rând problema populației și a economiei și pentru asta trebuie să ai spațiu fiscal. Eu am negociat toate aceste elemente, și la ECOFIN și în discuțiile cu comisarii, astfel încât populația să nu resimtă faptul că suntem într-o procedură de deficit excesiv și din contră, trebuie să dăm o serie de compensații”, încheie Câciu.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: adrian caciu deficit