x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Oros: Voi cere Comisiei Europene sprijin direct pentru lapte, brânzeturi și carne

Adrian Oros: Voi cere Comisiei Europene sprijin direct pentru lapte, brânzeturi și carne

12 Mai 2020   •   13:36
Adrian Oros: Voi cere Comisiei Europene sprijin direct pentru lapte, brânzeturi și carne
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, va cere Comisiei Europene sprijin financiar direct pentru lapte, carne de porc şi de pasăre. Motivul îl constituie faptul că fermierii şi procesatorii români au stocuri foarte mari din aceste produse.

"Depozitarea privată este o măsură care se referă la retragerea de pe piaţă a unor produse care sunt în stocuri mari. Am primit acceptul, ţările din UE, să facem această depozitare privată pentru produsele din lapte şi aici sunt specificate foarte clar lapte praf, unt, anumite brânzeturi şi pentru carnea de vită, oaie şi capră. Ce voi cere în plus faţă de ceea ce s-a obţinut până acum la Comisie, în şedinţa de miercuri, va fi aşa: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru lapte, carne de porc şi carne de pasăre. Fermierii noştri, procesatorii au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru că, în 2015 şi 2016, s-a acceptat la nivelul UE acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia. Practic, se modifică articolul 219 din Regulamentul 1308/2013", a declarat demnitarul.

El a precizat că deși producem doar 30% din carnea de porc pe care o consumăm, stocurile sunt mari din cauza prețului.

Oros a mai spus că va cere CE ca fondurile disponibile în programul naţional vie-vin să poată fi utilizate pentru evitarea pierderilor de podgorii.

"Pentru sectorul vin, care este impactat de închiderea lanţului HORECA, sumele disponibile pentru programul naţional vie-vin să le putem utiliza pentru a evita pierderile de podgorii. Aceste două lucruri le vom cere în plus faţă de ceea ce am cerut până acum Comisiei Europene".

APIA lucrează la un manual de proceduri pentru persoanele care doresc să acceseze depozitarea privată.

 

×