x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Vasilescu (BNR) - despre aroganţa Germaniei, Europa şchioapă şi fandoselile ţărilor mici şi bogate (EXCLUSIV)

Adrian Vasilescu (BNR) - despre aroganţa Germaniei, Europa şchioapă şi fandoselile ţărilor mici şi bogate (EXCLUSIV)

de Robert Veress    |    15 Sep 2011   •   10:28
Adrian Vasilescu (BNR) - despre aroganţa Germaniei, Europa şchioapă şi fandoselile ţărilor mici şi bogate (EXCLUSIV)

Miliardarul american de origine maghiara George Soros, considerat un 'guru' al finantelor globale, pledeaza pentru o Trezorerie a Uniunii Europene, ca singura cale de salvare a lumii de la o noua mare recesiune, comparabila cu cea declansata in 1929.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR este in acord cu Soros in privinta necesitatii unei Trezorerii europene, insa considera ca si daca aceasta nu s-ar infiinta, nu se poate declansa o mare recesiune globala fara contributia determinanta si decisiva a Statele Unite ale Americii.

Doar America poate exporta criza si poate declansa o noua Mare Depresiune

'In linii generale, sunt de acord cu Soros: fara o Trezorerie europeana nu se poate. Fara o moneda unica si fara o fiscalitate unica in toata Uniunea, zona euro nu se poate salva', afirma Vasilescu, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Jurnalul National. 'Nu sunt insa de acord cu sugestia lui Soros de abandonare a statelor de la periferia Europei, in sensul scoaterii acestora din zona euro, adauga Vasilescu. Ar inseamna sa avem o Uniune schioapa, cu un picior mai mic si mai puternic, reprezentat de statele centrale si de un picior mai lung, dar slabit – statele de la periferie. Nu aceasta este solutia. In privinta crizei datoriilor de stat din zona euro, care ar declansa o noua Mare Depresiune, aici as observa ca foarte multi politicieni, finantisti si analisti de peste Ocean se intrec in a da vina pe Europa, pentru declansarea crizei actuale si o invinovatesc inclusiv pentru aceasta Mare Depresiune ce ar urma. Eu cred ca, in acest moment, numai America este capabila sa exporte criza pe planeta. Nici Europa si nici China nu pot exporta criza'.

Cititi si: Prabusirea zonei euro ar putea aduce razboiul in Europa

Aroganta Germaniei

Vasilescu a comentat favorabil si criticile lui Soros referitoare la ezitarile politicienilor germani in privinta sustinerii zonei euro. 'Soros are dreptate in privinta opiniei publicului german, care crede ca are alternative. Germania este aroganta si crede ca poate supravietui crizei de una singura. Aceasta opinie este sustinuta si de cea a unor autoritati. Nu va putea. Nimeni nu are de ales. Din fericire, cancelarul Angela Merkel se vede ca intelege acest lucru, astfel ca poate nu ne vom confrunta cu intarzieri inutile ale masurilor ce trebuie adoptate. Aici imi permit sa amintesc viziunea lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Central Europene, privind Statele Unite ale Europei: un popor european, intr-o confederatie a statelor europene, cu un guvern federal (propunerea a fost sustinuta, intre altii, de presedintele Romaniei, Traian Basescu – n.r.). Nu avem alte solutii'.

Cele trei super-puteri ale viitorului

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale crede ca 'Suntem la confluenta a doua epoci, intr-o perioada de tranzitie, de ajustari, de turbulente. Ca sa le facem fata cu succes, ca sa iesim bine din aceasta tranzitie, trebuie sa actionam firesc. Europa dezbinata, cu un picior scurt si altul lung, cum spuneam, nu va face fata uniunilor economice care se contureaza pe plan mondial: zona asiatica, cu China, Coreea, Indonezia si ramane de vazut daca se va ralia si Japonia sau se va duce catre celalalt pol: America de Nord si, posibil, Brazilia'.

Confederatia europeana, intarziata de 'fandoselile' statelor mici si bogate

Cum vom face fata tranzitiei de care vorbeste, vom trai mai bine sau mai prost in viitor? 'Eu zic ca ne vom adapta. Se ajusteaza bugetele tarilor, companiilor, familiilor. Deocamdata avansul tehnologic a fost incetinit si aproape batem pasul pe loc in foarte multe domenii. Dar, reluarea avansului tehnologic va insemna reluarea cresterii standardului de viata', raspunde Vasilescu.

Noua era ce se contureaza poate insemna si un nou sistem politic? Vasilescu considera ca cei care previzioneaza o recrudescenta a socialismului se inseala: 'Capitalismul nu si-a spus ultimul cuvant, nu si-a epuizat filonul, in pofida exceselor'.

Cat vor dura aceste transformari? Cand vom putea vorbi de o confederatie europeana, cu o moneda si fiscalitate unice in toate cele 27 de state? 'In cat timp se vor petrece toate acestea este greu de prevazut. Nu se poate prevede nici macar in cat timp vom ajunge la extinderea zonei euro. Traim intr-un mediu cu multe fandoseli si temeri. Statele mici, cu nivel de trai ridicat, cum sunt Austria si Finlanda, se tem ca vor fi nevoite sa cedeze prosperitate. Pe de alta parte, alte state, cum este cazul Romaniei, ar importa prosperitate', conchide Vasilescu.

×