x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aer de vanzare - Drepturile de a polua se vand deja pe o piata

Aer de vanzare - Drepturile de a polua se vand deja pe o piata

de Adrian N. Ionescu    |    21 Noi 2006   •   00:00
Aer de vanzare - Drepturile de a polua se vand deja pe o piata

Subalocarea drepturilor de emisie de gaze cu efect de sera pentru companiile poluatoare autohtone ar putea duce la scumpirea energiei electrice in anii viitori. In 2007, marii poluatori din Romania vor intra pe piata acestor certificate prin care se transfera drepturile respective.

Cel tarziu saptamana urmatoare va fi trimis la Comisia Europeana Planul National de Alocare (PNA) a certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de sera, care propune "portia de poluare" la care va avea dreptul fiecare din cele 250 de firme care folosesc instalatii poluante, potrivit Nicoletei Rosu, consilier in Ministerul Mediului.

DREPTUL DE A POLUA. Un certificat da dreptul de a emite o tona de echivalent de bioxid de carbon (CO2). Fiecare firma va primi o cota de CO2, respectiv un numar de certificate, in functie de cantitatea pe care a estimat ca o va emite in atmosfera. Evident, firma nu are voie sa-si depaseasca "portia". Potrivit PNA, in 2007 Romania prevede alocarea a 84,2 milioane, certificate si o medie anuala de peste 97,5 milioane in perioada 2008-2012.

O NOUA SURSA DE SCUMPIRI. Ultimul cuvant il are Comisia Europeana, care de obicei reduce cotele propuse de tarile membre, ceea ce ar putea induce o noua cauza a scumpirilor. "De exemplu, vorbind doar de zona energetica, o subalocare de certificate de emisie echivaland cu 10 milioane de tone de CO2 pe an ar putea urca pretul energiei cu pana la 5 euro/MWh", a declarat Ionut Purica, expert in materie la Institutul de Prognoza Economica al Academiei Romane. Purica este unul dintre autorii unui studiu realizat impreuna cu Institutul de Cercetari Metalurgice. Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca au calculat necesarul de certificate al economiei romanesti dupa metodologie performanta, care a luat in calcul si o crestere economica medie de 6% din PIB. PNA prevede si o marja de 8% pentru firmele care vor fi adaugate ulterior la socoteala. Specialistii in domeniu spun insa, neoficial, ca autoritatile europene trateaza fiecare plan national ca pe o incercare de a "umfla" drepturile de poluare, din care taie fara ca guvernele nationale sa poata face mare lucru. "Chiar daca planul nu va fi aprobat de Comisia Europeana in forma propusa de noi, speram sa primim un numar de certificate cat mai apropiat de cel pe care l-am avansat", spune Nicoleta Rosu, recunoscand implicit ca, in afara de sperante si de o sustinere cat mai convingatoare a planului, nu autoritatile romane nu pot face prea mult.

PIATA. De asemenea, vanzarile precipitate ale certificatelor de emisie de bioxid de carbon (CO2), alocate companiilor romanesti, ar putea duce la scumpirea electricitatii. Certificatele au deja o piata impresionanta, care a atins o valoare a tranzactiilor de 9,4 miliarde de euro in 2005, potrivit analistilor de la Point Carbon.

Vand cei care calculeaza ca polueaza mai putin decat au dreptul si cumpara cei care polueaza mai mult. In Europa, circa 11.500 de firme detin astfel de certificate, tranzactiile zilnice pe pietele europene ridicandu-se zilnic la 4-6 milioane de certificate, potrivit lui Gerhard Mulder, vicepresedinte al departamentului de instrumente derivate al ABN Amro.

Mulder atrage insa atentia ca piata este extrem de volatila (instabila), pentru ca nimeni nu stie cu precizie care este starea de fapt a poluarii. Doar anual, in primavara, guvernele fac public un raport. Astfel, la sfarsitul lunii aprilie, dupa aparitia rapoartelor referitoare la 2005, pretul certificatelor a scazut de la peste 31 la sub 10 euro bucata, s-a stabilizat la 16-17 euro si a cazut din nou sub 10 euro, dupa ce aderarea Romaniei si Bulgariei a devenit o certitudine. Bancherul olandez a putut spune reprezentantilor unor virtuali detinatori romani de astfel de titluri ca ele "valoreaza aproape zero in anumite conditii, din cauza supraofertei. Daca si daca asteptati prea mult, nu veti obtine un pret bun, pentru ca estimarile arata ca pretul va scadea de la nivelul actual".

PRUDENTA
In Romania exista 250 de firme care folosesc instalatii poluante, din domeniile industriale: energie, rafinare petrol, ciment, sticla, productie si prelucrare metale, potrivit Planului National de alocare a certificatelor de emisii de CO2. In cateva luni, firmele in cauza vor putea vinde pe piata certificatele.

×
Subiecte în articol: economic piata certificate