x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacere - Bani din sticla zgariata

Afacere - Bani din sticla zgariata

de Elena Stan    |    04 Aug 2006   •   00:00
Afacere - Bani din sticla zgariata

Piata interna pentru sticla gravata si pictata lipseste in totalitate. Articolele romanesti exportate in Franta, Italia, Germania si Australia aduc anual 10.000 de dolari unui producator.

Investitie mica, multa daruire, inventivitate si multa rabdare - acestea sunt ingredientele pentru inceperea unei afaceri cu obiecte de arta din sticla. Cum majoritatea privatizarilor din industria sticlariei au dat gres, mai sunt foarte putini producatori mici care fac treaba. Un roman indragostit de minunata arta a gravurii si picturii pe sticla vinde produse romanesti, realizate de el si familia lui, pe piata externa. Firma Prodquartz din Medias exporta de cativa ani intreaga productie. "Am lucrat 20 de ani la sectia de creatie a fabricii Vitrometan. Datorita directorului din acea perioada, am inceput sa ma perfectionez in aceasta frumoasa meserie de gravare a sticlei", a explicat Manole Micu, proprietarul Prodquartz.

AFACERE. Vanzarea de sticla gravata si pictata aduce bani frumosi, insa de la 1 ianuarie 2007, data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, nu se stie cum va fi afectata afacerea. "Nu putem vorbi de o cifra de afaceri foarte mare, in medie nu a depasit 10.000 de dolari pe an. Numai Dumnezeu stie ce ne asteapta dupa integrare, insa eu sunt increzator, deoarece produsele mele sunt de mult pe piata statelor membre UE", a declarat Manole Micu.

Produsele realizate de meseriasii de la Prodquartz merg in totalitate la export. "Sticla gravata si pictata la Medias ajunge pe pietele din Franta, Italia, Australia si Germania. Ajunge acolo unde clientul stie sa aprecieze munca noastra", a explicat Manole Micu. Acesta isi exprima regretul fata de lipsa cererii pentru produsele sale pe piata interna. "Imi pare rau ca romanii nu stiu sa aprecieze arta. Ceea ce facem noi este arta", spune Manole.

ARTA. Sticla pictata e cautata

PRACTICA. "Fiind o meserie noua pentru noi, documentarea mi-am facut-o din reviste de specialitate care prezentau lucrari ale unor renumiti gravori italieni, germani, polonezi sau cehi", spune Manole Micu. Gravarea sticlei este o meserie frumoasa, dar si grea, deoarece necesita multa indemanare, inclinatie pentru desen si, mai presus de orice, dragoste si ambitie pentru ce faci. Concret, gravura este o zgariere a sticlei, iar decorul poate prezenta diferite figuri geometrice, plante, animale, peisaje, copii dupa tablouri ale renumitilor pictori sau portrete", completeaza Manole Micu. In plus, gravura este o meserie grea, care se "fura", trebuie prinsa din mers. Produsele sunt realizate intr-un atelier amenajat undeva la tara, deoarece avem nevoie de liniste pentru a lucra.

TIMP SI BANI. Pentru realizarea unui produs simplu, meseriasul lucreaza circa opt ore pe zi, timp de aproape doua saptamani. Un platou cu diagonala de 55 de centimetri ajunge sa coste 120 de euro, insa este putin pentru munca depusa. "Sunt destul de scumpe pentru piata interna, insa in strainatate se mai cauta. Din arta nu faci bani multi, insa este meseria care-mi place si pe care, cat mai pot, o practic. Trebuie calarit calul care mai trage", ne-a lamurit Manole Micu. Romanii inca vor sa munceasca putin si sa primeasca un salariu gras. "Avem probleme de tot felul, de la incasarea greoaie a banilor la taxele sufocante pentru micii intreprinzatori si pana la birocratia excesiva care ne omoara", spune Manole Micu.

DATE STATISTICE. Conform anuarului statistic, in 2005 s-a exportat sticla si articole din sticla in valoare de 4.153.793 milioane de lei, adica dublu fata de cat se exporta in 2000 - 1.944.705 milioane de lei.

GRAVURA STICLEI ESTE O ARTA
Manole Micu s-a nascut in 1948, e casatorit, are doi copii si trei nepotei. Fiul sau a urmat aceeasi scoala, iar acum ii este asociat. "Am infiintat societatea in 1994 si functioneaza si astazi", spune Manole Micu. Gravura sticlei nu este o meserie, este o arta", este de parere artistul. "Eu am inceput sa o practic in urma cu 40 de ani, cand m-am inscris la renumita Scoala Profesionala de Ucenici Vitrometan din Medias", explica Micu.

×
Subiecte în articol: economic artă sticlă micu manole manole micu