x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacere - Competitie pentru facturi

Afacere - Competitie pentru facturi

de Adrian Mihai    |    23 Iun 2006   •   00:00
Afacere - Competitie pentru facturi

Concurenta pentru plata facturilor romanilor se incinge. Tot mai multe firme vor sa ne ia banii. Au si motive. Numarul lunar al operatiunilor de plata a facturilor si transferurilor de bani este de 65 de milioane.

Din aceasta piata, Posta Romana si-a atras o cota de sapte milioane, avand si cea mai mare retea de retail. Retelele mari de distributie precum magazinele sau benzinariile isi adauga in portofoliu si servicii financiare. "Prevad ca vor mai aparea si altii in perioada urmatoare", spune Mihai Cristian Buciu, director executiv operational Posta Romana. Dezvoltarea serviciilor este stimulata de apetitul inca scazut al romanilor pentru servicii precum debit direct sau Internet Banking. Posta actioneaza in mai multe planuri. Pe de o parte, se incearca revigorarea serviciilor traditionale, iar, pe de alta parte, se dezvolta noi activitati conexe. Prin introducerea de cititoare de coduri de bare se intentioneaza scurtarea de cateva ori a timpului de asteptare. Mai mult chiar, in fiecare unitate vor exista ghisee specializate pentru incasarea facturilor.

CARTELE. Alphyra este o firma ce a dezvoltat in Romania o retea de 2.200 de puncte in care se poate face incarcarea electronica a cartelelor preplatite de telefonie mobila. Suma ce se spera a se incasa anul acesta este de 25 de milioane de euro. "Noi achizitionam PIN-urile de la operator si le vindem utilizatorilor", explica Cristina Constantin, Business Development&Marketing Manager Alphyra. Planurile de extindere au fost depasite, iar noua tinta pentru anul acesta se ridica la 4.500 de unitati partenere. Unele dintre acestea vor efectua si incasare de facturi. Prima astfel de tranzactie este asteptata in trimestrul al treilea. Afacerile online vor avea sansa unei dezvoltari accelerate. Din trimestrul al IV-lea, Alphyra va incepe testele unui hybrid intre cartela preplatita si cardul de credit. Pe principiul codului de incarcare se va crea un cod VISA de 16 cifre, preplatit, ce se va tipari pe o chitanta de hartie. 3V Vouche sau Virtual Value Voucher va putea fi utilizat pentru cumparaturi pe internet, prin telefon sau comanda prin posta exact la fel ca si o carte de credit, acolo unde este afisata sigla VISA. El va putea fi utilizat pentru oricate tranzactii, pana la consumarea creditului.

HARTA PLATII UTILITATILOR
Prin benzinariile Agip se pot plati facturi Romtelecom, Connex, Zapp, Electrica Ilfov, Electrica Bucuresti. La oficiile Postei Romane se incaseaza facturile emise de: Romtelecom, Distrigaz, Connex, Orange. OMV Romania intentioneaza sa introduca un serviciu privind plata facturilor la utilitati in benzinariile din reteaua sa, dupa ce a incheiat un parteneriat cu HVB Bank Romania pentru plata ratelor la creditele bancare in statiile de carburanti. OMV face si transfer de bani intre statiile sale.

×
Subiecte în articol: economic