x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacerea broasca

Afacerea broasca

09 Aug 2004   •   00:00

ECONOMIC

Cu o investitie minima de 5.000 de euro, orice roman isi poate face o crescatorie de broaste comestibile. Cu o investitie minima de 5.000 de euro orice roman isi poate face o crescatorie de broaste comestibile. Iar daca acceseaza programul SAPARD, nu va trebui sa scoata din buzunar decat jumatate din aceasta suma pentru a deveni proprietarul unei afaceri cu viitor.
FLORINA ZAINESCU

Moda fermelor de vaci sau porci s-a dus. Acum "se poarta" cresterea strutilor, bibilicilor, melcilor sau a lipitorilor. Si, mai nou, a "puilor de balta" - banalele broscute comestibile care se vand ca painea calda in Occident. La un pret atractiv: 6 euro kilogramul de pulpe de brotac.

FINANTARE. Daca aceasta afacere va face deja cu ochiul, este bine sa stiti ca pentru infiintarea unei ferme de broaste puteti beneficia de fonduri nerambursabile SAPARD, prin Masura 3.4, "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative", submasura "Alte activitati". Astfel, va puteti "arunca" la o investitie de 5.000-200.000 de euro, pentru ca SAPARD va suporta 50% din aceasta suma. Iar fondurile totale alocate prin submasura "Alte activitati" ating suma de 23 de milioane de euro. Bani suficienti pentru crearea de ferme care sa produca peste 10 tone de broaste pe an, sustin specialistii din Ministerul Agriculturii.

PENTRU CE VIN BANII. Din fondurile SAPARD puteti construi depozite pentru hrana, birouri administrative sau sa imprejmuiti integral "lotul de productie". De asemenea, aceste sume va vor permite sa cumparati mijloace de transport frigorifice, echipamente, instalatii si dispozitive pentru recoltarea si monitorizarea proceselor din ferma, dar si pentru procesarea si marketingul broastelor.

VARIANTA FERMA. Crescatoria poate fi "in aer liber" sau in mediu inchis, controlat. Daca alegeti prima varianta, aveti nevoie de un teren mlastinos pe care sa-l imprejmuiti. Si sa-l supravegheati, pentru ca nu cumva puii dumneavoastra de balta - broasca verde de lac, broasca verde mare de balta sau alte specii pe care le puteti importa din America - sa "faca picioare". Ferma "inchisa" este ceva mai greu de realizat: trebuie sa asigurati un climat bland (20-26 grade Celsius), bazine cu apa usor acida si un habitat cat mai apropiat de cel natural. In plus, va trebui sa le procurati brotaceilor insecte pentru hrana.

CA PORCUL

Piciorusele de "pui de balta" sunt foarte apreciate datorita gustului deosebit, asemanator cu cel al carnii de pui si al celei de raci. Dar si pentru compozitia nutritiva foarte saraca in grasimi (0,9 % lipide) si continutul bogat in proteine (23%), foarte apropiat de carnea de porc. Dar ranicultura (cresterea broastelor) poate aduce si alte beneficii: pielea de broasca este folosita pentru fabricarea diverselor obiecte, cum ar fi portofele si brelocuri. Uleiul obtinut din anumite parti ale broastei este folosit in industria farmaceutica.

ACCESARE

Pentru a solicita un ajutor nerambursabil sunt mai multe etape de urmat.

In primul rand, trebuie sa va adresati Agentiei SAPARD sau Birourilor Regionale pentru a obtine "Ghidul solicitantului" pentru Masura 3.4. sau sa intrati pe pagina de web, www.sapard.ro de unde puteti obtine cererea de finantare.

Aceasta se va completa numai electronic si va fi depusa pe suport de hartie si pe discheta, in trei exemplare (un original si doua copii).

Apoi va trebui sa legati intr-un dosar fiecare exemplar din cererea de finantare, insotit de studiul de fezabilitate, avizele de mediu, sanitar-veterinare, certificat de urbanism, Curriculum Vitae.

Si sa bagati dosarele in cate un plic pe care trebuie sa inscrieti numarul de referinta al sesiunii cererii de proiecte, numele si adresa dumneavoastra/firmei si denumirea proiectului.

Cererea de finantare trebuie depusa direct, personal, la Birourile Regionale de Implementare a Programului SAPARD.

CREDITE

De fondurile nerambursabile SAPARD pentru cresterea broastelor comestibile pot beneficia persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, societatile agricole si societatile comerciale cu capital integral privat. Cu o conditie: sa demonstreze ca isi pot plati obligatiile si datoriile in mod regulat si ca pot obtine un profit net de minimum 5%. Ba mai mult, un beneficiar poate primi de doua ori sprijin, in perioada de implementare a Masurii: o data pentru infiintarea fermei si, a doua oara, pentru dezvoltarea ei. In aceasta a doua situatie, SAPARD va acorda sprijin numai crescatorilor care au o tehnologie de crestere a "puilor de balta" specifica si un contract sau un precontract pentru preluarea a cel putin 30% din productie.
×
Subiecte în articol: economic sapard