ECONOMIC
Cu numai 7.000 de euro puteti deveni stapanul unei afaceri cu melci comestibili. Cu o investitie de 7.000 de euro, ceva cunostinte in domeniu si multa munca puteti obtine un profit de 20.000 de euro anual din cresterea melcilor comestibili.
FLORINA ZAINESCU
Vreti sa va faceti fermieri, dar cresterea vacilor, oilor sau a porcilor nu va atrage? Atunci pastorirea unei "turme" de melci - codobelci ar putea fi solutia ideala pentru dumneavoastra. Mai ales ca pretul de export pentru un kilogram de melci vii este de 4 euro, in conditiile in care investitia initiala este de aproape 7.000 de euro. Aceasta inseamna ca, in medie, un fermier "maruntel" - ce stapaneste doar vreo 2.000 de metri patrati de cultura - poate obtine un venit de pana la 20.000 de euro pe an.
Conditii optime pentru melci
Dar ce va trebuie pentru a demara o afacere cu codobelci, in afara de cei 7.000 de euro si cei 2.000-2.500 metri patrati de teren insorit? Este obligatoriu sa va "dotati" cu un sistem de irigatie cu dispersia apei de tip ceata, un gard exterior de tabla zincata, garduri interioare de plasa Helitex, o cultura de plante furajere, aparate pentru masurarea umiditatii si temperaturii, cantar si dispozitiv pentru masurarea melcilor. Si sa nu uitati de cei aproape un milion de "incornorati" - din speciile Helix pomatia sau Helix aspersa - pe care ar trebui sa-i faceti mari.
Citește pe Antena3.ro
Bani de la UE
Daca afacerea cu melcisori va face cu ochiul, dar nu dispuneti de banii necesari pentru a o pune pe picioare, nu disperati. Uniunea Europeana, prin intermediul programului SAPARD, acorda fonduri nerambursabile celor care doresc sa infiinteze si sa modernizeze ferme de melci. Astfel, daca sunteti persoana fizica autorizata, asociatie familiala, societate agricola sau comerciala cu capital integral privat, puteti primi sprijin financiar de minimum 2.500 de euro si de maximum 100.000 de euro. Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 5.000 si 200.000 de euro.Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% va reprezenta contributia beneficiarului, iar 50%, contributia UE si a Guvernului.
Termene si conditii
Pentru ca SAPARD sa va finanteze proiectul, trebuie sa demonstrati viabilitatea economico-financiara a investitiei. Prin acest lucru se intelege obtinerea de performante financiare si capacitatea de a opera fara a recurge la sprijin public in activitatea operationala viitoare. Cu alte cuvinte, va trebui sa demonstrati ca va puteti plati obligatiile si datoriile in mod regulat si ca sunteti in stare sa obtineti un profit net de minimum 5%. In plus, daca vreti sa deveniti "pastorul melcilor", trebuie sa dovediti ca aveti o tehnologie de crestere specifica si un contract sau precontract pentru preluarea a cel putin 30% din productie.
Hartoage
Pentru a beneficia de finantare trebuie sa va adresati mai intai Agentiei SAPARD sau Birourilor Regionale pentru a obtine "Ghidul solicitantului". Tot de la sediul Agentiei, Birouri Regionale sau de pe pagina de web, www.sapard.ro, veti intra in posesia Cererii de finantare, care se va completa electronic si va fi depusa in trei exemplare - un original si doua copii - atat pe suport de hartie, cat si pe discheta. Dupa ce ati completat Cererea de finantare (originalul si cele doua copii), insotit de anexele tehnice si administrative, legati totul intr-un dosar.
Demersuri
Cererea de finantare trebuie mai apoi depusa direct, personal, la una dintre adresele Birourilor Regionale de Implementare a Programului SAPARD. Specialistii de aici studiaza cererea de finantare, studiul de fezabilitate, avizele de mediu, sanitar-veterinare, certificat de urbanism, verificat si analizat, Curriculum Vitae sau ultimul bilant contabil. Daca toata documentatia este completa si corecta, dosarul este trimis la sediul central al Agentiei, unde este declarat eligibil pentru a fi finantat. Ultima etapa in obtinerea banilor este semnarea contractului de finantare dintre beneficiar si Agentia SAPARD, dupa care se poate demara investitia.
PONTURI
Fermele de melci pot fi construite in aer liber, in cladiri cu climat supravegheat sau in tuneluri de plastic sau sere. Este necesara asigurarea unui climat "bland" (15-23 grade Celsius) cu umiditate ridicata (75%-95%), desi majoritatea melcilor suporta variatii de temperatura. Avem un pont pentru dumneavoastra: serele horticole pot fi adaptate cu succes, iar rezultatele vor fi mult mai bune daca se folosesc codobelci de acelasi fel si din aceeasi generatie. Si nu uitati ca melcii sunt animale hermafrodite, iar unii se comporta deopotriva ca masculi intr-un sezon si ca femele in altul.