x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri cu falsuri

Afaceri cu falsuri

09 Dec 2004   •   00:00

Comertul cu falsuri este o afacere infloritoare, in continua crestere. Nu numai in Romania, ci si in Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. Motivul este ca rata profitului depaseste 100% in cazul falsurilor.


DANIELA IVAN

Click pentru a mari imaginea
ATENTIE! Dan Docan, presedintele Asociatiei pentru Combaterea Contrafacerilor, avertizeaza asupra pericolului reprezentat de jucariile contrafacute
Doriti un fier de calcat marca Moulinex original la 1.500.000 lei sau un Moulinex romanesc la 450.000 de lei? Acest dialog este strict autentic si a avut loc intr-unul dintre marile magazine bucurestene, a declarat Stefan Cocos, sef serviciu marci la OSIM, la seminarul Contrafacerea in domeniul proprietatii intelectuale, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti impreuna cu Rominvent. Ce este rau in asta? Nu exista fier de calcat Moulinex produs in Romania, prin urmare, aparatul este fals.

DIMENSIUNILE PIETEI. Este ingrijorator ca in Romania sase din zece produse care se comercializeaza pe piata sunt contrafacute. Sunt falsificate aproape toate podusele: medicamente, materiale de constructii, bauturi, parfumuri, alimente, baterii si accesorii de mobile, pasta de dinti, sampoane, detergenti, ustensile de bucatarie etc. "In aceasta perioada, oamenii trebuie sa fie atenti ce jucarii cumpara pentru copii, deoarece piata este plina de jucarii false, aduse din China", a declarat Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC) si director general al Imprimeriei Nationale. El a adaugat ca Romania se afla pe locul al doilea, dupa Ucraina, ca piata de desfacere pentru produsele contrafacute.

REDUCEREA FLAGELULUI. Stoparea flagelului este o conditie obligatorie pentru ca tara noastra sa intre in Uniunea Europeana. "S-au facut pasi importanti, legislatia este adaptata celei din UE, aplicarea ei este inca in suferinta", a declarat Ion Mocanu, sef serviciu juridic la Rominvent. El a adaugat ca cei care lucreaza in domeniu stiu ca Vama, Justitia, Parchetul au inceput sa constientizeze importanta reducerii acestui fenomen. Contrafacerea constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de 15 milioane de lei.

SI UE ARE PROBLEME. Potrivit ultimelor statistici, rata de crestere anuala a produselor contrafacute si piratate confiscate la granitele tarilor membre ale Uniunii Europene a ajuns la 300% in cazul contrafacerilor si la 15.000% in domeniul pirateriei. Asta conduce la pierderi foarte mari pe care firmele corecte le au din cauza pirateriei. "Estimarile arata ca economia Europei pierde anual 450 milioane de dolari din cauza pietei negre a bauturilor contrafacute. Numai in spatiul UE, comertul cu bauturi contrafacute se ridica la o valoare de 2 miliarde de euro", a opinat Dan Docan. "La nivel mondial, cifra de afacere din falsuri se ridica la 350 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta circa 5%-8% din comertul mondial", a mai adaugat directorul Imprimeriei Nationale.

MOBILE
Piesele de schimb pentru telefonul mobil au ajuns cele mai contrafacute marfuri in Romania. "Noua din zece acumulatoare care se vand in tara sunt contrafacute", a declarat Stefan Cocos. Alaturi de mobile, printre cele mai falsificate marfuri sunt: cosmeticele, parfumurile, cafeaua, bauturile fine, imbracamintea, tigarile fine si medicamentele generice. Oamenii prefera sa cumpere aceste contrafaceri, uneori in cunostinta de cauza, din cauza pretului mai mic si chiar al snobismului. "Una este sa-ti cumperi un televizor no-name, alta este ca pe el sa fie inscrisa o marca cunoscuta", spune Cocos.
×
Subiecte în articol: economic contrafacute