Comertul cu falsuri este o afacere infloritoare, in continua crestere. Nu numai in Romania, ci si in Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. Motivul este ca rata profitului depaseste 100% in cazul falsurilor.
DANIELA IVAN
ATENTIE! Dan Docan, presedintele Asociatiei pentru Combaterea Contrafacerilor, avertizeaza asupra pericolului reprezentat de jucariile contrafacute
|
DIMENSIUNILE PIETEI. Este ingrijorator ca in Romania sase din zece produse care se comercializeaza pe piata sunt contrafacute. Sunt falsificate aproape toate podusele: medicamente, materiale de constructii, bauturi, parfumuri, alimente, baterii si accesorii de mobile, pasta de dinti, sampoane, detergenti, ustensile de bucatarie etc. "In aceasta perioada, oamenii trebuie sa fie atenti ce jucarii cumpara pentru copii, deoarece piata este plina de jucarii false, aduse din China", a declarat Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC) si director general al Imprimeriei Nationale. El a adaugat ca Romania se afla pe locul al doilea, dupa Ucraina, ca piata de desfacere pentru produsele contrafacute.
REDUCEREA FLAGELULUI. Stoparea flagelului este o conditie obligatorie pentru ca tara noastra sa intre in Uniunea Europeana. "S-au facut pasi importanti, legislatia este adaptata celei din UE, aplicarea ei este inca in suferinta", a declarat Ion Mocanu, sef serviciu juridic la Rominvent. El a adaugat ca cei care lucreaza in domeniu stiu ca Vama, Justitia, Parchetul au inceput sa constientizeze importanta reducerii acestui fenomen. Contrafacerea constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de 15 milioane de lei.
Citește pe Antena3.ro
MOBILE
|
Piesele de schimb pentru telefonul mobil au ajuns cele mai contrafacute marfuri in Romania. "Noua din zece acumulatoare care se vand in tara sunt contrafacute", a declarat Stefan Cocos. Alaturi de mobile, printre cele mai falsificate marfuri sunt: cosmeticele, parfumurile, cafeaua, bauturile fine, imbracamintea, tigarile fine si medicamentele generice. Oamenii prefera sa cumpere aceste contrafaceri, uneori in cunostinta de cauza, din cauza pretului mai mic si chiar al snobismului. "Una este sa-ti cumperi un televizor no-name, alta este ca pe el sa fie inscrisa o marca cunoscuta", spune Cocos.
|