Bilant economic romano-francez la Ziua nationala, 14 iulie: schimburile comerciale au fost anul trecut de 3,5 miliarde de euro, iar investitiile lor, de alte 3 miliarde euro.
Schimburile comerciale realizate anul trecut intre Romania si Franta au totalizat 3,5 miliarde de euro, in timp ce investitiile franceze au ajuns la 3 miliarde de euro in ultimii 15 ani. Franta, stat care-si aniverseaza azi ziua nationala, este al treilea mare investitor si partener comercial al Romaniei. Schimburile comerciale dintre cele doua tari au totalizat 3,5 miliarde de euro in 2004, cu 29% mai mult decat in 2003, potrivit datelor Ambasadei Frantei. Exporturile franceze in Romania au fost de aproape 1,9 miliarde de euro, ceea ce face ca Romania sa fie al 36-lea client al Frantei. Importurile de produse romanesti au atins, in 2004, 1,6 miliarde de euro, in crestere cu 40%, dupa o perioada de stagnare in 2003. Pentru 2005 este prognozata o crestere a schimburilor comerciale romano-franceze, care vor ajunge la valoarea de circa 4,5 miliarde de euro, potrivit datelor Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania. INVESTITII. Valoarea cumulata a investitiilor realizate de companiile franceze in Romania a atins, in 2004, circa 3 miliarde de euro. Companiile franceze sunt prezente in sectoare diverse ale economiei, precum telecomunicatii, productie de masini si utilaje, transporturi etc.Pe primul loc in clasamentul societatilor comerciale cu participare franceza, dupa valoarea capitalului social inregistrat in valuta se afla Automobile Dacia, al carui actionar este compania franceza Renault.
Printre primii zece investitori francezi se mai numara Hiproma (Carrefour), Orange, Lafarge, Alcatel, Danone. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, Franta se afla pe locul al treilea in clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati comerciale cu participare straina la capitalul social, cu o valoare a investitiei de 1,22 miliarde de euro. Piata romaneasca a atras si alte firme franceze: grupul hotelier Accor, Alstom, Air France, Bouygues, Bricostore, Cora, Eurocopter, Herve, Michelin, Serve, Soconac, Societe Generale, Veolia Water si Vinci.
|
|
Citește pe Antena3.ro