x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri pe banii specialistilor

Afaceri pe banii specialistilor

22 Apr 2004   •   00:00

Anul trecut, peste 10.000 de noi locuri de munca au fost create gratie garantiilor acordate de cele trei fonduri de garantare a creditelor. Desi sunt de zece ani introduse in Romania, aceste garantii institutionale sunt departe de a fi folosite la nivelul posibilitatilor.

Alte 150.000 de locuri de munca au fost mentinute datorita contributiei celor trei institutii specializate, conform unor estimari preliminarii din domeniu. Numai Fondul Roman de Garantare a Creditelor pentru Intreprinzatorii Privati (FRGC) a contribuit la crearea a 2.000 de noi locuri de munca si a sustinut mentinerea a 41.000.

Potential de creditare

FRGC, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGC Rural) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGC - IMM) au acordat in 2003 garantii in valoare de 2.130 miliarde de lei, care au inlesnit companiilor romanesti (si in foarte mica masura persoanelor fizice autorizate) obtinerea unui volum de credite de 5.031 miliarde lei, arata datele oferite de cele trei institutii. Cifra din urma reprezinta doar 1,6 % din totalul creditului neguvernamental, ceea ce releva gradul foarte scazut de utilizare a produsului financiar in discutie, in ciuda exigibilitatii si marii sale lichiditati.

Fondurile de garantare a creditelor din Romania au fost infiintate si dezvoltate dupa o tehnologie aplicata cu succes in sistemele financiare solide ale lumii. FRGC a beneficiat, printre altele, de asistenta tehnica a Bancii de Dezvoltare a Canadei, iar FGC Rural de cea a Uniunii Europene. FNGC - IMM a profitat de experienta de opt ani a celorlate doua, care sunt membre ale Asociatiei Europene a Societatilor de Garantare (AECM).

Riscuri si costuri

Secventa obtinerii unei garantii de la fonduri este urmatoarea. Daca banca aproba solicitarea unui credit pentru un anumit proiect de afaceri, dar garantiile firmei sunt insuficiente, tot banca este aceea care cere garantiile necesare unui fond de garantare. Fondul evalueaza, la randul sau, proiectul si aproba garantia, iar banca acorda creditul. Trebuie adaugat ca in functie de istoricul firmei, de activitatea sa si de valoarea proiectului canditat la creditare, banca poate cere garantii de pana la 150% din valoarea creditului. Aceleasi criterii decid marimea garantiilor acordate de fonduri, care pot fi intre 50% si 80 % din valoarea creditului. Riscul de neplata este analizat atat de banca, care taxeaza firma prin dobanzi si marimea garantiilor cerute, cat si de fond, care cere comisioane variind intre 1,5% si 3,5% din valoarea creditului. Cele mai scumpe garantii sunt cele acordate pentru creditele clasificate ca mai riscante.

Misterele cresterii

De ce cresterea pietei garantiilor este departe de potentialul acestui produs?

In ciuda lichiditatii lor, cand li se masoara riscul, garantiile fondurilor de specialitate sunt tratate la fel ca un teren, sau ca un imobil. Cu alte cuvinte, riscul este de 100%. Doar garantiile de stat au risc 0, iar garantiile emise de bancile de prim-rang din Uniunea Europeana sunt catalogate cu un risc de 20%.

„Garantiile emise de fonduri ar trebui sa aiba acelasi grad de risc ca si o garantie bancara", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, care continua: „Pe de alta parte, nu intotdeauna bancile isi accepta garantiile intre ele, sau si le accepta in anumite limite".

Adrian N. Ionescu


„Ar fi binevenita o lege in domeniu, care sa reglementeze si infiintarea si functionarea fondurilor private mutuale de garantare a creditelor. Pe de alta parte, este necesara constituirea unui fond de contra-garantare (counter guaranty) , sustinut de Ministerul Finantelor, fond care ar avea un rol asemanator cu cel al societatilor de reasigurare pe piata asigurarilor."
Silvia Ciornei, presedinte FNGC


Bani pentru productie

Fondul Roman de Garantare a Creditelor pentru Intreprinzatorii Privati a acordat in 2003 garantii de 133,3 miliarde lei pentru credite in valoare de 295 miliarde, din care 20% credite destinate investitiilor, iar restul pentru productie (capital de lucru). Repartitia sectoriala a garantiilor da o masura a concentrarii proiectelor de succes in anumite ramuri economice. Aproape jumatate din fonduri (48,56%) au fost contractate sectorului de comert si prestari servicii, urmat de industrie (33,21%), sectorul informatica (15,28%) si constructii (2,95%).


Bani pentru tarani

Fondul de Garantare Rurala crediteaza doar produc"torii agricoli, procesatorii de produse agricole sau prim"riile comunale care desfasoara proiecte de infrastructura agricola. 32,56% din totalul garantiilor acordate, de 1.600 miliarde lei, au vizat creditele destinate productiei, din care 39,5% in agricultura si 60,5% pentru productia in industria de prelucrare a produselor agricole. 67,46% din garantii au tintit investitiile, din care 21% in agricultura, 38,3% in procesarea produselor agricole si 40,7% in infrastructura rurala.


Bani pentru IMM

A acordat in 2003 garantii de 396,5 miliarde lei pentru credite in valoare de 402,2 miliarde, din care 20% credite destinate investitiilor, iar restul pentru productie (capital de lucru). Fondul acorda credite si firmelor mai tinere de un an. Clientii sai sunt intreprinderile mici si mijlocii, conform Legii 133/1999 si persoanele fizice autorizate. Din punct de vedere statistic, cele mai multe fonduri au fost atrase de constructori (24,8%), industria alimentara (17,8) si industria chimica si metalurgica (12,3%).

×
Subiecte în articol: economic miliarde fondul garantie