x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agenţiile, aliate împotriva turiştilor

Agenţiile, aliate împotriva turiştilor

de Cristian Anton    |    15 Ian 2019   •   10:55
Agenţiile, aliate împotriva turiştilor
Sursa foto: Victor Stroe

Consiliul Concurenţei (CC) a sancţionat 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi în valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice prin agenţii de turism. Touroperatorii s-au înţeles să nu scadă preţurile, acţionând astfel împotriva turiştilor români. În vizor se află şi Tarom.

Potrivit CC, în perioada iunie 2013 - septembrie 2016, un număr de 13 agenţii de turism şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor sau a pachetelor turistice comercializate. „Agenţiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienţi pentru produsele turistice şi/ sau pachetele de servicii turistice comercializate. De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoţionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărţit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creşterii preţului de vânzare”, susţine CC. 

ANAT şi-a recunoscut fapta

Din totalul amenzilor de 11,5 milioane de lei, cea mai mare sancţiune a fost aplicată Touring Europabus România, în valoare de 5,397 milioane lei, urmată de Prestige Tours International (2,139 milioane lei) şi Paralela 45 Turism (1,723 milioane lei). Au mai fost amendate Eximtur, Happy Tour, Aerotravel, Prompt Service Travel Company, Nova Travel, Fibula Air Travel, Tez Tour şi Rezeda World Travel, Air Fla şi Corali Holidays. Christian '76 Tour a primit imunitate după ce a oferit dovezi privind faptele anticoncurenţiale. De asemenea, ANAT şi-a recunoscut fapta anticoncurenţială şi a beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. CC a anunţat că anchetează inclusiv compania Tarom pentru implicarea în acest cartel.

 

×
Subiecte în articol: agentii de turism sanctionate