Ionel vrea să renunţe treptat la clasicele recolte de porumb şi grâu în favoarea sparanghelului. Numită "hrana regilor", sparanghelul i-a adus o producţie de două tone încă din primul an al culturii. 4.000 de astfel de legături ajung la clienţi din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ.
Costurile cu o astfel de culturi de sparanghel pe o suprafaţă de aproape un hectar se ridică la circa 15.000 de euro. Însă, odată înfiinţată, de pe această cultură s-ar putea recolta timp de 15 ani.
3.500 de euro pentru o plantaţie de şofran
Şofranul a cucerit tot mai mult teren în regiunea Moldovei. În urmă cu 5 ani, Dumitru a plantat bulbi de şofran pe un fost câmp de cereale, chiar dacă nu știa cum se întreţine o astfel de plantaţie. Fiul său l-a convins, după o discuţie cu un bucătar din Belgia. A investit 3.500 de euro.
"Am început cu o suprafaţă de 5 ari şi acum am ajuns la 20 de ari. Nu facem faţă la o suprafaţă mai mare, nu avem o mână de lucru", spune Dragoș Precub, producător local.
1 gram de şofran ajunge la 100 de lei
Pentru a aduna un gram de şofran este nevoie de circa 170 de flori toate recoltate toamna, manual.
"Acestea sunt florile uscate. Ele înfloresc în perioada din octombrie-noiembrie. Florile sunt folosite pentru ceaiuri, pentru creme, în industria cosmetică. Acesta este condimentul, şofranul brut, care poate fi folosit în indutstria gastronomică, la o Paella foarte bună, la un Risotto şi pe cure terapeutice pentru sistemul nervos", spune Oana Precub, producător local.
Șofranul se vinde in Romania cu prețuri între 60 - 100 de lei gramul, iar sparanghelul cu circa 50 de lei/kg, transmite observatornews.ro.