x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultorii români renunță la culturile de cereale. Plantele care se vând cu sume uriașe

Agricultorii români renunță la culturile de cereale. Plantele care se vând cu sume uriașe

de Redacția Jurnalul    |    01 Iun 2024   •   14:20
Agricultorii români renunță la culturile de cereale. Plantele care se vând cu sume uriașe
Sursa foto: pixabay.com

Agricultorii români se îndreaptă tot mai mult pe cultivarea unor plante inedite. Astfel că sparanghelul și șofranul au început să ia locul porumbului sau grâului. Iar motivul se regăsește în prețurile de vânzare.

Ionel vrea să renunţe treptat la clasicele recolte de porumb şi grâu în favoarea sparanghelului. Numită "hrana regilor", sparanghelul i-a adus o producţie de două tone încă din primul an al culturii. 4.000 de astfel de legături ajung la clienţi din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ.

Costurile cu o astfel de culturi de sparanghel pe o suprafaţă de aproape un hectar se ridică la circa 15.000 de euro. Însă, odată înfiinţată, de pe această cultură s-ar putea recolta timp de 15 ani.

3.500 de euro pentru o plantaţie de şofran

Şofranul a cucerit tot mai mult teren în regiunea Moldovei. În urmă cu  5 ani, Dumitru a plantat bulbi de şofran pe un fost câmp de cereale, chiar dacă nu știa cum se întreţine o astfel de plantaţie. Fiul său l-a convins, după o discuţie cu un bucătar din Belgia. A investit 3.500 de euro. 

"Am început cu o suprafaţă de 5 ari şi acum am ajuns la 20 de ari. Nu facem faţă la o suprafaţă mai mare, nu avem o mână de lucru", spune Dragoș Precub, producător local.

1 gram de şofran ajunge la 100 de lei

Pentru a aduna un gram de şofran este nevoie de circa 170 de flori toate recoltate toamna, manual. 

"Acestea sunt florile uscate. Ele înfloresc în perioada din octombrie-noiembrie. Florile sunt folosite pentru ceaiuri, pentru creme, în industria cosmetică. Acesta este condimentul, şofranul brut, care poate fi folosit în indutstria gastronomică, la o Paella foarte bună, la un Risotto şi pe cure terapeutice pentru sistemul nervos", spune Oana Precub, producător local.

Șofranul se vinde in Romania cu prețuri între 60 - 100 de lei gramul, iar sparanghelul cu circa 50 de lei/kg, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: leguma sparanghel sofran