x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AGRICULTURĂ: Formularele pentru subvenţii nu au fost tipărite

AGRICULTURĂ: Formularele pentru subvenţii nu au fost tipărite

de Jurnalul National    |    24 Mar 2008   •   00:00

Agricultoii din judeţele Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Constanţa, Ilfov, Neamţ, Satu-Mare şi Sibiu nu au putut depune cererile pentru obţinerea subvenţiei din fonduri UE aferente anului 2008 deoarece firma Inform Lykos, care a câştigat licitaţia pentru tipărirea formularelor, nu a respectat termenul de livrare.



Agricultoii din judeţele Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Constanţa, Ilfov, Neamţ, Satu-Mare şi Sibiu nu au putut depune cererile pentru obţinerea subvenţiei din fonduri UE aferente anului 2008 deoarece firma Inform Lykos, care a câştigat licitaţia pentru tipărirea formularelor, nu a respectat termenul de livrare.
Funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) au fost nevoiţi să tipărească cu mijloace proprii documentele şi hărţile care au făcut obiectul contractului, însă acestea nu au ajuns la agricultori la termenul stabilit. APIA consideră că nerespectarea îndatoririlor pe care Inform Lykos şi le-a asumat prin contract a adus grave prejudicii atât de imagine, cât şi materiale punând în pericol buna desfăşurare a campaniei de depunere a cererilor de sprijn pentru acest an, potrivit instituţiei.

 
SCUZE. Inform Lykos susţine că nu a putut onora la timp o parte a comenzii la care s-a angajat prin contract, întrucât APIA a furnizat fişiere cu un format neadecvat, care nu au putut fi procesate la viteză normală. “Circa 60%-70% dintre fişierele care conţineau hărţile şi cererile pentru fermieri transmise de către APIA nu aveau un format adecvat bazelor de date cu care lucrează de regulă tipografiile. Astfel, fişierele nu puteau fi procesate la viteză normală şi nu puteau fi citite pentru a fi tipărite. Am încercat să le facem conversia, dar nu am reuşit, astfel că am comunicat APIA că nu putem onora la timp contractele. APIA a decis să rezilieze contractele”, a declarat directorul de vânzări al Inform Lykos Bucureşti, Şerban Mitrică. Valoarea contractelor încheiate de către cele nouă centre judeţene cu Inform Lykos este de 211.635 lei. Centrele judeţene au notificat firma în vederea rezilierii contractelor, urmând să fie organizate noi licitaţii pentru furnizarea serviciilor de tipărire. Până la desemnarea unui nou furnizor,  formularele vor fi tipărite le centrele APIA.
   
   
ACTE. Documentele tipărite trebuiau să fie livrate începând cu data de 25 februarie, iar Inform Lykos trebuia să predea către centrele judeţene ale APIA materialele tipărite în termen de cinci zile de la primirea machetelor finale. APIA a transmis Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) o notificare cu privire la nerespectarea clauzelor contractuale pentru a avertiza şi alte instituţii asupra problemelor create de această societate.
Fermierii care vor să obţină subvenţia UE pe hectar şi plăţile naţionale complementare trebuie să depună cereri la centrele locale ale APIA, în perioada 3 martie-15 mai. Solicitări sunt acceptate şi în intervalul 16 mai-9 iunie, dar cu o penalizare de 1% pentru fecare zi de întârziere. După data de 10 iunie, cererile nu mai sunt acceptate.

×
Subiecte în articol: economic apia inform lykos