x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Air France-KLM cumpără avioane de 12 miliarde de dolari

Air France-KLM cumpără avioane de 12 miliarde de dolari

16 Sep 2011   •   11:57
Air France-KLM cumpără avioane de 12 miliarde de dolari

Air France-KLM anunta achizitia de aeronave in valoare de 12 miliarde de dolari, contractul urmand sa fie impartit intre cei mai mari producatori din lume, Airbus si Boeing, transmite Reuters.

Air France-KLM va cumpara 50 de avioane, 25 de modele 787 Dreamliner de la Boeing si 25 Airbus A350. In plus, compania si-a rezervat optiuni pentru alte 60 de avioane.

Planul de achizitii este parte a unui program de a reinnoi flota celui mai mare operator aerian din Europa.

Anuntul urmeaza catorva luni de negocieri sensibile politic, in timpul carora Air France a parut prinsa intre presiunile liderilor francezi in favoarea Airbus, pentru a proteja locurile de munca din Franta ale producatorului de avioane, si propriile divergente cu Airbus referitoare la cauzele unui accident aviatic din 2009. Compania considera ca pilotii au fost invinuiti pe nedrept.

Boieng va livra primul 787 Dreamliner companiei aeriene All Nippon Airways, din Japonia, saptamana urmatoare, dupa trei ani de intarzieri ale productiei. Airbus intentioneaza sa livreze modelul similar A350 la mijlocul acestui deceniu, dupa intarzieri cauzate de design.

Valoarea comenzii pentru Airbus este de 6,7 miliarde de dolari, iar cea pentru Boeing de 5,5 miliarde de dolari, potrivit preturilor de catalog ale celor doua grupuri. De obicei, companiile aeriene obtin reduceri semnificative de pret.

Primul Boeing 787-9 urmeaza sa intre in serviciul KLM in 2016, iar primul Airbus A350-900 va fi livrat Air France in 2018.

×