x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimentatie - TVA mai mica, mancare mai buna

Alimentatie - TVA mai mica, mancare mai buna

de Florina Zainescu    |    30 Aug 2005   •   00:00
Alimentatie - TVA mai mica, mancare mai buna

Producatorii din industria alimentara cer o taxa pe valoarea adaugata de cel mult 10%. Ei spun ca micsorarea TVA va determina o scadere reala a preturilor alimentelor cu 10%.

Reducerea cotei TVA la 9%-10% va duce la o scadere reala a preturilor alimentelor cu 10%, spun reprezentantii patronatelor si sindicatelor din industria de profil. O astfel de masura ar duce si la scaderea evaziunii fiscale, la intrarea in legalitate a firmelor care lucreaza la negru si, implicit, la cresterea incasarilor la bugetul de stat.

In statele Uniunii Europene, taxa pe valoarea adaugata este de circa 6%-10%, spune Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit si panificatie Rompan. Cea mai mare TVA se plateste in Suedia si Germania - 13%-14%, mai putin decat la noi, in conditiile in care nivelul de trai in aceste tari este net superior celui din Romania, atrage atentia si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). "Sigur ca si noua ne-ar prinde bine o cota de 6%, dar nici 9% nu ne-ar pica rau. Guvernul ar trebui sa tina seama ca mergem spre Europa, deci trebuie sa urmam tendinta statelor europene si in ceea ce priveste nivelul TVA", ne-a declarat Popescu. Mai ales ca o scadere a taxei pe valoarea adaugata cu 10% ar face ca pretul de vanzare al painii sa se micsoreze si el cu acelasi procent, a adaugat acesta. "Pretul mediu al painii este acum de 15.000 lei/kilogram. Reducerea cotei TVA la 9% ar face kilogramul de paine mai ieftin cu 1.500 de lei. Deci la painea de 300 de grame pretul ar fi cu 500 de lei mai mic", a explicat Popescu.

PROPUNERE. "Noi militam de trei-patru ani pentru scaderea TVA la produsele alimentare macar la 9%. Dar pentru paine, lapte, zahar, ulei, carne macra si chiar conservele de legume cerem cota 0, deoarece aceste produse sunt indispensabile pentru nutritia unei familii si pentru achizitionarea lor romanii cheltuiesc cei mai multi bani", a declarat Dragos Frumosu. "Daca in tari unde cetatenii au venituri de 10 ori mai mari, iar cheltuielile cu alimentele reprezinta sub 20% din total - 50% in cazul nostru - guvernantii impun un TVA de 8%-10% si chiar 0 in Marea Britanie, cum se justifica tratarea alimentelor de baza ale populatiei, la fel ca masinile sau casele? O casa iti iei o data in viata, o masina cam la fel, dar de mancat trebuie sa mananci in fiecare zi", trage un semnal de alarma si Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta. Si Romalimenta vrea diminuarea TVA la 9% pentru toate produsele alimentare. "Nu includ aici berea sau vinul, care in legislatia noastra sunt considerate alimente, si nici icrele negre sau alte mancaruri de lux", a adaugat Minea.

BENEFICII. Scaderea taxei pe valoarea adaugata nu se va simti numai in pretul alimentelor, ci si in cresterea gradului de sanatate a populatiei. Producatorii sustin ca piata a fost invadata de produse proaste, cu foarte multi aditivi, dar care au un pret mai mic de productie. Scaderea TVA ar permite producatorilor sa ofere alimente mai sanatoase la un pret mai mic.

Si statul va avea de castigat. "Pe piata painii, carnii, lactatelor si branzeturilor, datorita TVA de 19%, evaziunea este de 50%-70%. Statul colecteaza putin, din cate stiu", spune Minea. Dar scaderea TVA, corelata cu inasprirea pedepselor pentru evaziune, va scoate la lumina piata neagra, iar bugetul de stat s-ar mai implini, explica acesta.

EFECTE. Majorarea TVA la 22% ar lovi in cele trei milioane de romani saraci si 800.000 de oameni care se zbat intr-o saracie extrema. Cand Ionel Popescu, fostul ministru de Finante a lansat aceasta idee, sindicatele au incercat sa demonstreze ca, in termeni reali, nivelul de trai al romanilor va scadea cu cel putin 15%. Romalimenta declara ca romanii isi vor diminua ratia de hrana, cu repercusiuni asupra sanatatii lor, dar si asupra productiei industriale. "Cresterea cu 3% va duce la scumpirea painii cu 5%. Si va creste si evaziunea fiscala din productia subterana. In prezent, aceasta este de 35%-40%, ajungand la 1.500 miliarde lei, doar din TVA neincasat", a declarat Aurel Popescu.

CRESTEREA TVA STARNESTE DISENSIUNI
Ideea majorarii TVA la 22% a fost vehiculata initial de fostul ministru al Finantelor Ionel Popescu. Masura are la baza necesitatea cresterii veniturilor bugetare, motivata de cheltuielile pe care Romania trebuie sa le faca inainte de integrare. Dupa ce patronatele au anuntat ca majorarea TVA va atrage scumpiri, iar guvernatorul BNR a avertizat asupra influentei pe care o va avea decizia vizavi de rata inflatiei, guvernantii au moderat declaratia. Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca decizia nu a fost luata, iar coalitia de guvernamant discuta inca pe aceasta tema. Lucrurile s-au agitat insa zilele acestea. Dupa ce "pericolul" majorarii TVA parea ca trecuse o data cu remanierea ministrului Ionel Popescu, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat ca majorarea TVA de la 19% la 22% si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006. Liderul PD, Emil Boc, a spus ca partidul sau nu sustine ideea referitoare la largirea bazei de impozitare la pensionari si agricultori pentru contributiile sociale la sanatate si nici cresterea TVA. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ca, potrivit analizei pe care democratii au facut-o la sase luni de guvernare, nimic nu justifica in momentul de fata majorarea TVA, avand in vedere ca, in prezent, Romania are un excedent bugetar. Videanu a apreciat ca majorarea TVA nu se justifica nici chiar anticipand cheltuielile de la 1 ianuarie 2007.

×
Subiecte în articol: economic popescu