În primul trimestru din acest an, cel mai mult s-au scumpit alimentele de bază pe care românii - îngrijorați de efectele crizei care a debutat în ultimele zile din februarie - și le-au cumpărat ca provizii strategice. Pe primele locuri în topul inflației din perioada decembrie 2019 - martie 2020 s-au situat, imediat după serviciile poștale (și acestea, extrem de solicitate în zilele de izolare), fructele, cartofii, conservele și fasolea. În același top se mai regăsesc făina, brânza, mezelurile, pâinea și lactatele, dar și țigările și energia termică.
Toate aceste creșteri de prețuri sunt de două până la opt ori mai mari decât media generală a scumpirilor (inflația), care în trimestrul I a fost de 1,6%, arată datele comunicate de Institutul Național de Statistică (INS). De cealaltă parte, la capitolul ieftiniri, se regăsesc doar combustibilii (-5,8%) și ouăle (-1,7%).
Grosul scumpirilor a fost consemnat în februarie, când cererea de produse „strategice” (alimente de bază, articole de igienă personală și de îngrijire medicală) a crescut exploziv, iar comercianții n-au ezitat să speculeze această oportunitate. (Dan Străuț)
Mersul prețurilor în trimestrul I 2020
Categorie |
Evoluție (%) |
1. Servicii poştale |
12,4 |
2. Fructe proaspete |
12 |
3. Cartofi |
11,6 |
4. Conserve de legume |
10,5 |
5. Conserve din fructe |
8,3 |
6. Citrice, fructe meridionale |
4,7 |
7. Fasole |
4,3 |
8. Transport aerian |
4,2 |
9. Tutun, ţigări |
4,1 |
10. Carne de porc |
3,4 |
11. Energie termică |
2,9 |
12. Făină |
2,8 |
13. Brânză |
2,7 |
14. Mezeluri |
2,7 |
15. Conserve din carne |
2,3 |
16. Unt |
1,8 |
17. Pâine |
1,7 |
18. Lapte |
1.7 |
19. Îngrijire medicală |
1,5 |
20. Art. de igienă, cosmetice |
1 |
Sursa: INS