Grupul Alstom, care dezvoltă şi comercializează sisteme, echipamente şi servicii pentru sectorul feroviar, a prezentat marţi la Gara de Nord (Bucureşti) trenul Coradia Polyvalent, construit special pentru România.
Proiectat şi realizat în Franţa, trenul este funcţional, dar fără amenajări interioare. Proiectarea, configurarea şi amenajarea interioarelor vor fi realizate în întregime pe plan local, în conformitate cu cerinţele specifice ale clientului.
În configuraţia cu patru vagoane, trenul costă între şase şi nouă milioane de euro şi poate circula atât pe linii electrificate cât şi neelectrificate, autonomia ridicată permiţându-i să ajungă în orice colţ al ţării.
Modelul prezentat marţi este un tren laborator de test, pentru societatea CFR Infrastructură, şi nu va fi niciodată deschis publicului. Constructiv, acest tren poate circula cu o viteză de 200 km/h, dar în România nu poate depăşi 160 km/h, atât cât permit actualele instalaţii de semnalizare feroviară, iar această viteză poate fi atinsă numai pe tronsoanele de cale ferată reabilitate, cum este, spre exemplu, tronsonul Bucureşti - Constanţa.
Trenul Coradia Polyvalent, cu consum redus de energie, permite configuraţii variate, cu capacităţi între 162 şi 366 de locuri, are o viteză maximă de 160 km/h, este dotat cu sisteme de supraveghere video şi informare în timp real, iar locurile sunt accesibile în proporţie de 100% persoanelor cu mobilitate redusă.
Livrarea trenului, complet echipat cu capabilităţi de testare, face parte din contractul de reabilitare a semnalizărilor feroviare Simeria - Sighişoara, semnat în 2014 cu societatea CFR Infrastructură. Proiectul constă în lucrări de modernizare şi semnalizare pe tronsonul de cale ferată Sighişoara-Coşlariu-Simeria, de 170 km, care va fi echipat cu Atlas 200, soluţia Alstom pentru semnalizări ERTMS Nivelul 2. Proiectul include livrarea către CFR Infrastructură a unui tren de tip regional Coradia Polyvalent bi-modal (electric şi diesel) pentru testarea şi măsurarea performanţelor sistemelor instalate.
"Alstom este unul dintre cei mai mari producători de trenuri din lume şi totuşi România nu a avut niciun tren Alstom până acum. Situaţia se va schimba odată cu sosirea trenului Coradia Polyvalent, care sper să fie unul din multele trenuri Alstom - urbane şi regionale - care vor circula în România. Cu toate că acest prim tren va avea o destinaţie specifică, şi anume pentru CFR Infrastructură, pentru proiectele de reabilitare a infrastructurii feroviare derulate de aceasta, acest model foarte performant este ideal ca tren de călători pentru ţara noastră, având în vedere cât de bine răspunde peisajului local, cerinţelor tehnice şi nevoilor de capacitate. Acesta este un tren de referinţă pentru regiunea Europei de Sud-Est", a declarat Gabriel Stanciu, director general Alstom pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.
Gama Coradia de trenuri regionale modulare de la Alstom se află în exploatare de peste 16 ani, fiind vândute peste 2.400 de unităţi, în toată lumea. În Europa, aceste trenuri sunt utilizate în nouă ţări.AGERPRES