x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amenda, cât venitul pe o lună

Amenda, cât venitul pe o lună

de Valentin Gros    |    24 Apr 2020   •   17:30
Amenda, cât venitul pe o lună
Sursa foto: Lucian Alecu

Românii amendați pe motiv că au încălcat reglementările stării de urgență trebuie să plătească, în medie, aproape cât câștigă într-o lună. Banii încasați de stat în urma acestor proceduri echivalează cu impozitul pe profit achitat de multinaționale pentru 11 zile de activitate.

Volumul mare al sancțiunilor aplicate de autoritățile din România în contextul pandemiei de coronavirus a devenit cunoscut în toată lumea. Cele 200.000 de amenzi în valoare de 85 milioane de dolari au făcut obiectul unui articol în site-ul televiziunii Fox News din SUA.

Această sumă reprezintă peste 3% din totalul impozitelor pe profit plătit de multinaționalele prezente în țara noastră, care se ridică la 2,7 miliarde de dolari anual, potrivit calculelor efectuate de Jurnalul pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

În același timp, tot de la INS aflăm că venitul lunar mediu se cifrează la 1.939 lei (circa 430 de dolari) pe persoană. Amenda medie aplicată de autorități este de 425 de dolari, cu numai 5 dolari mai mică.

 

×