x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amenintarea second-hand

Amenintarea second-hand

de Cristian Ionita    |    Elena Stan    |    14 Noi 2005   •   00:00
Amenintarea second-hand

Importurile de electronice uzate ascund exporturi de deseuri periculoase. Romanii utilizeaza echipamentele electrice cu mult peste durata medie, desi un roman ar trebui sa arunce paatru kilograme de electronice anual.

Romanii utilizeaza echipamentele electrice si electronice cu mult peste durata medie recomandata de producator. Pentru atingerea tintelor negociate cu UE romanii ar trebui sa colecteze mai mult decat arunca.

Romanii ar trebui sa colecteze mai multe deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) decat arunca. Conform Directivei 2002/96/CE privind gestiunea DEEE transpusa in Romania prin HG 448/2005, ar trebui sa colectam in 2006 o cantitate de doua kilograme DEEE pe locuitor, in 2007 - trei kilograme pe locuitor, urmand ca in 2008 sa ajungem la patru kilograme pe locuitor. Pentru implementarea acestei Directive a fost obtinuta o perioada de tranzitie de doi ani, in care trebuie sa construim un sistem functional de colectare, dezmembrare, tratare si reciclare a DEEE.

PROBLEME. Aceste deseuri contin substante periculoase care au efect negativ asupra mediului inconjurator. Desi ar trebui ca pana la 31 decembrie 2005 sa avem cate un punct de colectare in fiecare judet, in fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori si sase puncte de colectare in municipiul Bucuresti, noi nu avem nici macar unul. "In prezent, avem o singura statie de transfer la Busteni, care apartine firmei IRIDEX", ne-a declarat Elena Dumitru, sefa Directiei Deseuri si Substante Chimice Periculoase din Ministerul Mediului. "Nimeni nu doreste sa vada gramezi de computere sau televizoare vechi la marginea drumului. Iata de ce este necesara o colectare eficienta si reciclarea sau refolosirea acestora", a declarat Stavros Dimas, comisarul european al Mediului.

"AJUTOARE?". Tarile puternic industrializate trimit computere sau echipamente uzate ca ajutor pentru statele in curs de dezvoltare. Sub aceasta actiune se ascunde o forma mascata de export a deseurilor toxice. Mare parte a echipamentelor exportate sunt defecte si nu pot fi reparate. Conform organizatiei americane Basel Action Network. Problema cea mai grava este ca statele mai sarace nu au sisteme eficiente de colectare a DEEE. In cel mai fericit caz, componentele ajung in gropi de gunoi obisnuite, laolalta cu deseurile menajere. In cel mai rau caz, computerele si monitoarele defecte sunt aruncate undeva pe camp.

IMPORTURI. Exista companii romanesti care importa computere si monitoare uzate la limita legii. Cele mai daunatoare mediului sunt monitoarele. Acestea contin o multime de substante toxice, printre care plumb, cadmiu si plastic. Potrivit unor surse din domeniul vanzarilor de computere, in Romania vin tiruri intregi cu monitoare uzate importate in special din Olanda si Germania, de unde pot fi achizitionate contra sumei de trei-cinci euro bucata. Importatorii declara ca le aduc in tara pentru a le recicla in unitati specializate. De fapt, le repara si apoi le vand.

La un transport, 50% sunt functionale, 30% au un mic defect, iar 20% nu pot fi reparate. Asta inseamna ca doua din zece monitoare second-hand importate ajung la groapa de gunoi.

TINTE. Pentru atingerea tintelor stabilite de UE ar trebui colectate aproximativ 84.000 de tone de DEEE in fiecare an. Pentru Romania aceasta cifra inseamna foarte mult, iar costurile aferente sunt estimate la 15 milioane de euro la finele anului 2008, adica circa 175 de euro pe tona de deseu reciclat si procesat. Fiecare cetatean al Uniunii Europene produce anual 17-20 de kilograme de DEEE.

CODASI. Daca dotarea populatiei cu electrice si electronice ar fi de 30 de kilograme pe locuitor si durata medie de utilizare ar fi de opt ani, asa cum este indicata de producatori, atunci cantitatea de DEEE colectabile din gospodariile populatiei ar fi 3,75 kilograme pe cap de locuitor pe an.

REALITATE
"Este imposibila atingerea unui indice de colectare din gospodariile populatiei de 100%. La noi, aceste echipamente sunt utilizate cu mult peste durata medie indicata de producator"
Elena Dumitru
sefa Directiei Deseuri si Substante Chimice Periculoase din Ministerul Mediului

OPINIILE RETAILERILOR
"Ne preocupa realizarea punctelor de colectare. Stim de existenta HG 448/2005 privind echipamentele electrice si electronice si am discutat cu reprezentantii autoritatilor locale cu privire la infiintarea de astfel de puncte. Important este sa dezvoltam un sistem bun de colectare a DEEE, astfel incat sa se poata recicla in intregime si sa nu mai polueze mediul inconjurator. Pentru atingerea tintelor propuse de UE trebuie racordata cantitatea de EEE cu nivelul consumului de la noi din tara", ne-a declarat Dan Ostahie, presedintele Altex. "Am facut tot posibilul sa obtinem cat mai multe informatii si cat mai multe directii clare despre ce anume trebuie facut. Suntem intr-un proces continuu de informare si adaptare a acestei informatii la realitatile companiei noastre si la contextul social in care ne aflam", ne-a declarat Razvan Iancau, director de Marketing si Comunicare al Domo.
×
Subiecte în articol: economic colectare deee