x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Americanii renunţă la impozitul pe familie

Americanii renunţă la impozitul pe familie

de Daniela Ivan    |    10 Mai 2017   •   16:10
Americanii renunţă la impozitul pe familie
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Modelul american de impozitare a veniturilor care i-a inspirat pe actualii guvernanţi e pe făraş în SUA. Americanii vor să renunţe la acest sistem pe care-l consideră prea greoi pentru actualele tendinţe în materie de fiscalitate care merg către simplificare. În schimb, guvernul Grindeanu l-a descoperit ca pe o soluţie minune pentru reducerea evaziunii fiscale şi a muncii la negru.

Consultanţii fiscali susţin că sistemul de impozitare globală a gospodăriilor este extrem de complex şi greu de administrat atât de către contribuabil, cât şi de către autoritatea fiscală din România. În plus, alegerea modelului american pentru inspiraţie nu a fost o idee prea bună. “Înţeleg din discursul public că este vorba despre un model cumva american, iar eu vă pot spune că această comparaţie duce la la câteva chestiuni care sunt similare, dar pe de altă parte să nu uităm că şi în sistemul american acum se doreşte o simplificare. Tendinţa la nivel internaţional este de simplitate”, a spus Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România.

Aceasta a prezentat şi care sunt diferenţele dintre draftul de proiect al Codului Economic, făcut public de  Ministerul Finanţelor pe 19 aprilie, şi modelul american. În Statele Unite, contribuabilii pot alege modul în care se înregistrează pentru scopuri fiscale, individual sau ca familie. Mai mult, în 18 ţări din Uniunea Europeană nu există conceptul de unitate familială pentru scopuri fiscale, iar acolo unde este definită rămâne la latitudinea contribuabililor dacă se înregistrează în scopuri fiscale individual sau la nivel de familie.

Un alt element important este faptul că la noi se doreşte renunţarea la impozitul cu reţinere la sursă, în timp ce în SUA impozitul pe venit este plătit de angajatori şi se globalizează la începutul anului viitor. Reprezentantul PwC România a mai arătat că în toate statele membre UE, impozitul pe salarii se retine la sursa de către angajatori. “Acelaşi sistem există şi în Statele Unite pentru veniturile din salarii şi pensii”, a spus Mitroi.

“ Preşedintele SUA a declarat că doreşte o reducere a fiscalităţii şi o eliminare a deducerilor fiscale. De aceea, ar fi bine ca şi noi să ne gândim dacă am dori să introducem un sistem atât de complex care va fi greu de administrat atât de contribuabil, cât şi de autoritatea fiscală” Mihaela Mitroi, PwC România

×
Subiecte în articol: americani impozit pe familie