Toate cele trei ordine au legătură cu aplicarea Regulamentului UE nr. 269/2014 al Consiliului, cu modificările și completările ulterioare, din data de 17 martie 2014, privind măsuri instituite în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, se arată în documentele remise de conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Astfel, primul Ordin al președintelui ANAF are numărul 466 și a fost remis în 24 martie 2022. El se referă la blocarea fondurilor și resurselor economice deținute de entitatea TMK Europe GMBh. „Persoana desemnată, Dmitry Alexandrovich Pumpyansky, listată conform Regulamentului UE nr. 269/2014 al Consiliului (…), controlează în mod indirect TMK Europe GMBh, prin intermediul entității TMK Steel Holding Limited (Cipru)”, se arată în Ordinul ANAF.
Operațiunea, dispusă în 24 martie
Astfel, începând cu data intrării în vigoare a acestui Ordin, se dispune blocarea fondurilor deținute de entitatea TMK Europe GMBh, constând într-un cont la Banca Comercială Română și în price fonduri sau resurse economice, astfel cum dispune articolul 2, alineatul 1 din Regulamentul UE nr. 269/2013 al Consiliului, din data de 17 martie 2019. Acest ordin poate fi atacat în instanță, potrivit procedurii prevăzute de Legea Contenciosului Administrativ.
Conform articolul 2, alineat 1, din Regulamentul citat, „se îngheață toate fondurile și resursele economice care aparțin, se află în proprietatea ori posesia sau sunt controlate de orice persoane fizice sau juridice, entități sau organisme asociate”.
Alte două firme din România, controlate indirect de rus
Un al doilea Ordin al președintelui ANAF, având numărul 467, remis în aceeași zi de 24 martie 2022, vizează blocarea fondurilor și resurselor economice deținute de compania SC TMK Assets SRL. Potrivit documentului, miliardarul rus Dmitry Alexandrovich Pumpyansky controlează indirect această societate prin intermediul TMK Steel Holding Limited.
SC TMK Assets SRL nu va mai putea dispune de două conturi bancare deschise la Unicredit Bank SA și de fondurile și resursele financiare deținute în România.
În fine, al treilea Ordin, cu numărul 468 din 24 martie 2022, se referă la blocarea fondurilor și resurselor economice deținute de societatea SC TMK – Artrom SA, de asemenea controlată în mod indirect de miliardarul Dmitry Alexandrovich Pumpyansky prin intermediul aceluiași offshore cipriot, TMK Steel Holding Limited. Acestei companii i-au fost blocate 51 de conturi curente, două depozite la vedere și alte trei depozite la termen, precum și orice alte fonduri sau resurse economice.
Una din firmele blocate a înregistrat pierderi de un miliard. Cealaltă are în conturi sub un milion de lei
TMK Artrom SA, una dintre firmele ale cărei conturi sunt blocate de ANAF, are ca acționari TMK Europe GMBh (cu 99,99914%) și TMK Italia S.R.L. din Lecca (cu 0,000086 la sută din acțiuni). Compania se ocupă cu producția de tuburi, țevi, produse tubulare și accesorii pentru articole din oțel.
Conform ultimului bilanț contabil, aferent anului fiscal 2020, SC TMK Artrom SA avea un număr mediu de 1.444 de salariați, a înregistrat o cifră de afaceri de 1.010.656.352 de lei, a încasat venituri de 1.178.145.243 lei și a declarat o pierdere brută de 90.308.388 de lei. Compania avea pe casă și în conturi suma de 5.768.950 de lei și deținea active imobilizate totale de 983.901.173 de lei.
În ceea ce privește societatea TMK Assets SRL, aceasta este deținută, în proporție de 100 la sută, de către compania TMK-Reșița SA. La rândul ei, TMK-Reșița SA este deținută de TMK-Artrom SA.
TMK Asset SRL, care se ocupă cu dezvoltarea și promovarea imobiliară, declara, conform bilanțului fiscal aferent anului 2020, un singur salariat, o cifră de afaceri netă de 1.088.325 de lei, venituri de 1.102.155 lei și un profit de 340.142 de lei. Avea în conturi bancare suma de 781.187 lei și deținea active imobilizate de 23.137.918 lei.
Omul lui Putin a vrut să cumpere echipa Steaua de la Gigi Becali
Oligarhul Dmitry Pumpyansky se afla de mai mult timp pe lista Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite, care urmărea 200 de nume ale celor mai importanți oameni din anturajul lui Vladimir Putin. Pumpyansky ocupă locul 70 pe această listă.
Miliardarul rus a făcut avere cu TMK, companie care a ajuns cel mai mare producător rusesc țevi de oțel.
În 2008, omul de afaceri Gigi Becali dezvălui că Dmitry Pumpyansky a vrut să cumpere echipa de fotbal Steaua București, pentru 40 de milioane de euro. „A vrut să îmi dea 40 de milioane de euro pe echipă”. Conform Pro Sport, tranzacția a picat însă. Becali a declarat, la vremea respectivă, că nu era pregătit să vândă echipa unui om de afaceri din afara României și, în plus, suma oferită de Pumpyansky, 40 de milioane de euro, era mult mai mică decât a solicitat Gigi Becali. „M-a sunat Mitică (Dumitru Dragomir – n.red.) și mi-a zis că vrea un rus să îmi dea 40 de milioane pe echipă. Dar nu am cum să înstrăinez echipa simbol a României unui străin. Chiar dacă vând Steaua unui român, pun o clauză ca să n-o vândă apoi unui străin! Dacă îmi dă cineva 100 de milioane, vând Steaua, iau Urziceniul și într-un an câștig campionatul și după aia merg în Ligă, ca să demonstrez ce conducător e Becali!", dezvăluia pentru presa sportivă Gigi Becali.