Activitatea prestată de către persoanele cu care cluburile de fotbal au încheiat convenţii civile trebuie impozitată pentru că reprezintă venituri din natură salarială.
"Activitatea prestată de persoanele cu care cluburile au încheiat convenţii civile, respectiv sportivii profesionişti şi personalul tehnic şi administrativ, este o activitate dependentă, veniturile din această activitate fiind în conformitate cu prevederile art. 55 din Legea 571/2003 (privind Codul Fiscal, n.r.) şi pct. 67 din HG 44/2004 (prin care au fost aprobate normele de aplicare a Codului Fiscal, n.r.)venituri de natură salarială şi ca urmare ar fi trebuit să fie impozitate în consecinţă", se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Potrivit ANAF, convenţiile cu sportivii arată că aceştia nu derulează o activitate întâmplătoare, conjuncturală, care să poată fi considerată independentă, o condiţie pentru încheierea unui parteneriat de acest fel.
ANAF arată că inspecţiile fiscale efectuate cluburile de fotbal în această perioadă au ca obiect verificarea modalităţii de calcul a impozitului pe venitul din salarii şi a contribuţiilor sociale aferente.
Agenţia a constatat că unele cluburi au încheiat contracte de prestări servicii (convenţii civile) cu persoane fizice pentru funcţii de electrician, contabil, şofer, director tehnic, director sportiv, precum şi cu sportivi profesionişti, care deţin licenţă eliberată de Federaţia Română de Fotbal în condiţiile Legii educaţiei fizice şi sportului.
Potrivit acestei legi, până la 31 decembrie 2002 sportivii profesionişti trebuiau să încheie cu cluburile la care erau legitimaţi contracte individuale de muncă pe durată determinată. Ulterior, legea a fost modificată, astfel încât cluburile aveau posibilitatea de a încheia, începând cu 1 ianuarie 2006, contracte individuale de muncă sau convenţii civile cu fotbaliştii.
Citește pe Antena3.ro