Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va extinde la nivel naţional, la 1 aprilie, sistemul care permite firmelor să declare online obligaţiile bugetare, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei, Daniel Chiţoiu.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va extinde la nivel naţional, la 1 aprilie, sistemul care permite firmelor să declare online obligaţiile bugetare, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei, Daniel Chiţoiu. “Fac apel la toate firmele să utilizeze această modalitate şi să aibă încredere că documentele vor ajunge la unităţile fiscale. Astfel, se va evita aglomeraţia de la ghişee din ultimele zile de declarare”, a spus Chiţoiu într-o conferinţă de presă. ANAF urmăreşte să introducă, la 1 iulie, plata online a impozitelor şi taxelor pentru persoanele fizice autorizate şi pentru cei care desfăşoară activităţi liberale, iar în doilea semestru vor putea efectua acest tip de plăţi pe Internet şi persoanele juridice, potrivit lui Chiţoiu.
În ianuarie, ANAF a anunţat extinderea metodei de depunere online a declaraţiilor fiscale la noi categorii de contribuabili, precum şi creşterea la 22 a numărului de judeţe în care se va aplica prevederea, respectiv în municipiul Bucureşti şi în judeţele Alba, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj, Covasna, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea. Depunerea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă este extinsă la toate categoriile de contribuabili care au obligaţia să depună declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat, declaraţia privind impozitul pe profit, decontul şi decontul special de TVA, declaraţia rectificativă şi decontul privind accizele.
Metoda a fost aplicată gradual, astfel că într-o prima etapă ea a fost introdusă pentru contribuabilii persoane juridice cu domiciliul fiscal în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, iar în etapa următoare, aplicarea ei a fost extinsă la nivelul a încă zece judeţe, respectiv Bacău, Bihor, Braşov, Brăila, Cluj, Iaşi, Olt, Sibiu, Timiş şi Vâlcea. Preşedintele ANAF a precizat că în Bucureşti şi judeţul Ilfov, din 280.000 de firme au apelat la alternativa depunerii online a declaraţiilor fiscale circa 17.000 de firme, ceea ce reprezintă un procent de circa 6%. “Neîncrederea contribuabililor reprezintă principalul motiv pentru care contribuabilii nu au depus declaraţiile fiscale online. Nici noi nu am făcut o mediatizare corespunzătoare la agenţii economici”, a spus Chiţoiu. El a dat ca exemplu Spania, care a implementat, în 2001, sistemul de declarare prin mijloace electronice a obligaţiilor fiscale, iar anul trecut înregistra 51% din formulare depuse online. Pentru a putea depune declaraţiile fiscale online contribuabilii au nevoie de semnătură electronică, care se poate obţine gratuit.
Citește pe Antena3.ro