x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiza - Avocatura de afaceri, piata de 150 milioane €

Analiza - Avocatura de afaceri, piata de 150 milioane €

de Adrian N. Ionescu    |    13 Feb 2007   •   00:00
Analiza - Avocatura de afaceri, piata de 150 milioane €

Avocatura de afaceri se va dezvolta mai ales pe seama proiectelor de finantare externa legate de infrastructura, de mediu, dar si a proiectelor energetice si imobiliare. Piata este insa foarte polarizata.

Harta avocaturii de afaceri seamana mult cu cea a dezvoltarii economice a tarii. "Mai mult de jumatate din cei 15.000 de avocati din Romania isi au cabinetele in Bucuresti", observa Doru Bostina, coordonatorul casei de avocatura Bostina & Asociatii. "Piata avocaturii este restransa si polarizata, concentrata in Capitala, cu cateva zvacniri in unele orase mari", a spus Doru Bostina.

VOLUMUL SI SURSA VENITURILOR. Toata piata autohtona este mult sub valoarea incasarilor unei singure firme mari de profil din lume. "Estimam ca piata a ajuns la 100-150 de milioane de euro pe fondul cresterii economice", spune Irina Melecciu, director de marketing si comunicare la societatea "Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen" (NNDKP), care a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 12,5 milioane de euro.

"Intr-adevar, analistii au propus cifre chiar pana la 150 de milioane de euro", este de acord Daniel Stefanica, coordonatorul casei de avocatura Stefanica, Dutu & Asociatii, care a avut venituri de 2 milioane de euro.

Si Doru Bostina spune ca piata face circa 100 de milioane de euro. In 2006, casa de avocatura Bostina & Asociatii a avut incasari de peste 10 milioane de euro. "Din totalul veniturilor pe piata, 75% merge in directia a 1% din avocati. 20% din venituri le obtin societatile cu cel mult patru avocati, in timp ce 95% din avocati realizeaza doar 5% din volumul pietei", este de parere Bostina.

Cu o asemenea fragmentare a pietei, devine si mai greu de aflat care sunt serviciile juridice cele mai cerute. Structura veniturilor de anul trecut ale casei de avocatura Bostina & Asociatii este mai curand expresia cautarii unui echilibru al portofoliului de servicii. Cautare pe care nu si-o pot permite cabinetele mici de avocatura. La Bostina, 12% din incasari au venit din consultanta juridica in privatizare, comunicatiile si energia au contribuit cu cate 10%, piata de capital si fiscalitatea - peste 8% fiecare. Imobiliarele, infrastructura si domeniul financiar bancar contribuie fiecare cu mai mult sau mai putin de 5%. Litigiile au contribuit la venituri cu peste 25%.

PIATA TANARA. "Deocamdata nu putem vorbi de o consolidare a pietei", considera Daniel Stefanica. "Piata fiind tanara, «barierele la intrare» nu sunt suficient de puternice, fapt ilustrat de accesiunea rapida atat a societatilor autohtone nou formate, cat si a firmelor internationale care au beneficiat de know-how-ul si suportul logistic din partea biroului mama", adauga Stefanica. Se produc "transferuri in masa" de profesionisti "care reclama eforturi pentru a umple golul celor plecati si pentru atenuarea pierderilor portofoliului de clienti", adauga Stefanica, a carui principala preocupare privind dezvoltarea este specializarea pe sectoare specifice de servicii juridice.

"Aderarea la UE va avea un efect benefic in primul rand asupra calitatii serviciilor. Piata va fi cel putin la fel de dinamica pe cat a fost pana acum", spune Irina Melecciu, de la NNDKP, care crede ca investitia cea mai importanta este in echipa. Doru Bostina apreciaza ca "nu vor exista fuziuni intre cabinetele mari, ci absorbtii ale cabinetelor mici". De altfel, aceasta este una dintre metodele prin care, ca si NNDKP, isi extind reteaua teritoriala. In afara de Bucuresti, casa de avocatura Bostina & Asociatii este prezenta deja in zece orase mari din Romania, iar NNDKP, in Timisoara. "Nu urmarim extinderea in sine, ci sa oferim clientilor nostri aceleasi standarde de profesionalism. In masura in care clientii din alte zone ne solicita o asistenta juridica mai complexa si suntem implicati in proiecte de anvergura, decidem la momentul oportun deschiderea de noi birouri", explica Irina Melecciu abordarea NNDKP.

TENDINTELE
Piata avocaturii de afaceri va creste anul acesta cu 15%-20%. Bostina isi plaseaza propriul progres la 18%. "Proiectele municipalitatilor de investitii in utilitati si infrastructura vor determina o crestere a solicitarilor si in afara Bucurestiului. Va fi solicitata asistenta legata cu precadere de partea de finantare a proiectelor", crede Daniel Stefanica.
Irina Melecciu de la NNDKP spune ca tendinta ascendenta se va mentine cu atat mai mult cu cat Romania va atrage investitorii straini. "Este posibil ca domeniul imobiliar sa genereze venituri semnificative." Cresc si operatiunile legate de fuziuni dintre companii dezvoltate in acelasi sector pentru a face fata concurentei, ca si achizitiile de companii autohtone de catre firme internationale, potrivit lui Daniel Stefanica. Cererea va creste si din cauza faptului ca toate finantarile europene implica o cofinantare proprie, spune Doru Bostina. Cum putine firme romanesti si autoritati locale au resurse proprii suficiente, vor intra in joc bancile si nu numai. Casa de avocatura Bostina & Asociatii are, de altfel, o firma subsidiara dedicata exclusiv consultantei financiare, avand ca prioritati infrastructura si mediul.
×