China inca isi revine dupa "mahmureala' provocata de pachetul de stimulare a economiei adoptat in 2008 si ar putea fi refractara la initierea unei alte runde, lasand mai putine optiuni pentru ca economia mondiala sa treaca de zgaltaielile provocate de retrogradarea ratingului SUA, arata o analiza Reuters.
In urma cu doua saptamani Banca Poporului din China a marit rata dobanzii de referinta cu inca 0,25%, pentru a contracara inflatia, care a ajuns la maximul ultimilor trei ani, respectiv 6,5%. Dobanda de referinta pentru depozite este de 3,5%, in vreme ce rata anuala pentru credite este de 6,56%.
Dar problemele economiei globale s-ar putea intoarce impotriva China daca mai continua pe aceasta cale, dupa ce investitorii se tem de o noua runda de recesiune in SUA si de adancirea problemelor din Europa.
"Este timpul ca Beijingul sa anunte lumii intregi ca va incerca sa stimuleze cererea interna din nou', a spus Tang Yunfei, analist la Founder Securities in Beijing.
Iar China sigur isi permite. Cu 3,2 trilioane de dolari in rezerve si o mica datorie publica, China poate incepe o noua runda de cheltuieli, dar efectul secundar ar fi inrautatirea inflatiei intr-un moment cand preturile deja cresc prea rapid.
Teama de proteste
Beijingul este sensibil la cresterea inflatiei deoarece majorarile de preturi ar putea duce la proteste sociale, ceea ce ar fi periculos pentru Partidul Comunist. Marile investitii de stat au dus la atragerea de mari investitii straine, care au salvat profiturile marilor companii auto. Astfel, General Motors vinde acum in China mai mult decat in SUA. De asemenea, producatorii germani BMW sI Mercedes au anuntat profituri-record datorita vanzarilor din China.
In plus, pe langa pachetul de 586 miliarde de dolari, de circa 10% din produsul intern brut, autoritatile au incurajat bancile sa crediteze proiectele guvernamentale precum cai ferate, aeroporturi sI drumuri. Unele dintre imprumuturi au ajuns neperformante iar intrarea in incapacitate de plata a guvernelor locale ameninta cresterea viitoare a Chinei. Datoriile autoritatilor locale sunt aproape 27% din PIB-ul Chinei.
"Inca digeram problemele create de pachetul de stimulare din 2008', spune Yu Xuejun, seful autoritatilor de reglementare bancara din provincia Jiangsu. "Este nerealist sa speram ca China va veni sI va salva economia globala de data asta', continua el.
Cresterea preturilor la imobiliare, o amenintare
Stimularea sI creditarea masiva din China au facut ca tara sa nu intre in criza, ba chiar sa-si accelereze cresterea economica. Avand in vedere cresterea pretului la proprietati, autoritatile trebuie sa fie atente sa nu stimuleze prea mult economia, spune sI Vincent Chan, analist la Credit Suisse in Hong Kong.
Investitiile sunt acum aproape 50% din PIB-ul Chinei, in crestere fata de 41% in 2008, cand tara deja isi crescuse cheltuielile pentru Olimpiada de la Beijing. In deceniul anterior, proportia era de 36%.