x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiză: Firmele românești care intră în incapacitate de plată, în creștere

Analiză: Firmele românești care intră în incapacitate de plată, în creștere

23 Sep 2019   •   14:08
Analiză: Firmele românești care intră în incapacitate de plată, în creștere
Sursa foto: jmiks/Getty Images/iStockphoto

Tot mai multe firme românești ajung în incapacitate de plată, în condiţiile în care nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri, potrivit unei analize realizate de compania Sierra Qadrant. Blocajul are efecte majore în economie, iar statisticile arată că, deşi nevoia de finanţare a companiilor este semnificativă, în prezent doar 12.000 dintre firmele româneşti sunt bancabile, astfel că pentru majoritatea, creditul furnizor rămâne singura alternativă.
Societățile care nu au capital pentru plata rapidă a facturilor apelează la creditul furnizor, care însă accentuează problema lipsei de capital, astfel că s-a ajuns ca una din trei companii să se confrunte cu dificultăţi financiare. "Pe lanţurile economice, aceste probleme se multiplică, iar primele victime sunt IMM-urile, în special microîntreprinderile şi firmele mici care nu au capacitatea financiară să reziste întârzierilor, care trăiesc de la o factură la alta. Accentuarea blocajului financiar este de natură să genereze probleme pentru întreg spectrul de business, de la scăderea profitabilităţii, probleme de cash flow, iar efectele directe se văd în reducerea investiţiilor, creşterea preţurilor, stoparea angajărilor şi apariţia unui nou val de insolvenţe'', se menţionează în analiză.

Chiar şi firmele care au linii de finanţare bancară se confruntă cu dificultăţi financiare. Întârzierile la plată pe o perioadă de una până la două luni (31-60 de zile) au atins în iulie 2019 la nivelul de 269 milioane de lei, o sumă mai mult decât dublă faţă de august 2018 (116 milioane lei). Întârzierile la plată între 15 şi 30 de zile au crescut semnificativ, de la 60 de milioane de lei în august 2018, la 115 milioane de lei în luna iulie a anului curent.

Pentru evitarea intrării în blocaj financiar a unei firme, analiza recomandă companiilor să afle dacă societățile partenere de afaceri au datorii, popriri, procese, dacă acţionarii sunt implicaţi în alte societăţi cu probleme şi dacă îşi onorează obligaţiile financiare la timp.
Documentul apreciază însă faptul că firmele nu trebuie să se teamă de colaborarea cu societăți aflate în insolvenţă. "Firmele aflate în insolvenţă au un plan de restructurare pe care trebuie să-l urmeze şi sunt monitorizate suplimentar de specialişti în domeniu. Au un comportament de business chiar mai predictibil comparative cu o firmă obişnuită. Un parteneriat cu o firmă aflată în insolvenţă poate aduce multiple avantaje - plăţi la timp, tarife avantajoase, condiţii optime de livrare etc.'', se precizează în raport.

Analiza Sierra Quadrant a fost realizată pe baza statisticilor privind dinamica mediului de business prezentate de BNR, Ministerul Finanţelor şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru perioada ianuarie - august 2019.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: incapacitate de plata