Tranzactiile dubioase cu produse petroliere ale unor oameni de afaceri controversati, inlesnite de angajati
ai Petrom, isi arata efectele nefaste dupa ani buni. O judecatoare din Arad obliga un pui din Nadlac al marei
corporatii Petrom sa plateasca 734 de
milioane de lei unui SRL care se ocupa
de baschet.
Urmarita de ecoul unor vechi scandaluri, Petrom Nadlac SRL risca in aceste zile sa-i fie "executate" conturile, pentru plata unei presupuse datorii, in valoare de peste 734 milioane lei vechi, fata de Pro Baschet WPA SRL. Aceasta a castigat procesul in prima instanta pe baza unor facturi care nu indeplinesc conditiile de document justificativ.
Totodata, procese mai vechi continua departe de Aradul inflamat.
SINDROMUL MEDINTU. Cronicile de presa ale fraudelor petroliere din Arad pomenesc mai mereu de baronul local Gheorghe Medintu, de care este legat numele lui Dan Boric, fost director la sucursala Petrom Arad. Medintu, fost vicepresedinte PSD Arad, era posesorul unei retele de hoteluri, firme duty-free, benzinarii, abatoare, crescatorii de pasari si ziare locale. Imperiul se numea Jackson, dupa porecla patronului. Potrivit articolelor vremii, predilectia pentru produse petroliere a lui Jackson a erupt la Nadlac in 2001, o data cu o afacere cu motorina subventionata pentru agricultura si cu 3,2 miliarde de lei incasate ilegal de firma Jackson International. Mai tarziu, PNA a intrat pe firul unei inselaciuni bancare estimate la un moment dat la 250 de miliarde de lei. Paguba, pentru care inca se mai judeca Petrom cu Medintu si Boric, s-ar fi produs prin mai multe firme ale lui Medintu, de la mai multe banci din Arad. Dan Boric ar fi implicat in emiterea unor cecuri cu care Medintu garanta creditele la banci.
Medintu a stat in arestul preventiv al politiei circa un an si jumatate, dar acum este liber si judecat in judetul... Ialomita. Dan Boric, de asemenea liber, este presedintele clubului de baschet West Petrom. Acest nume a fost imprumutat de "reclamanta" Pro Baschet WPA (West Petrom Arad), recenta castigatoare a procesului mentionat la inceput.
ATRACTIE FATALA. Datorita vadului
comercial al vamii din apropiere si pentru dotarile de care dispune (inclusiv un motel), in jurul statiei detinute de Petrom Nadlac SRL au roit mereu interesele hulpave.
In 2002, presa a consemnat dezvaluirea generalului Niculae Plaiasu, seful Garzii Financiare, referitoare la manevrele evazioniste ale firmei, cifrate la 2,2 miliarde. Era mentionata preferinta directorului de pana atunci, Mircea Maghici, pentru intermediarii mai scumpi, in locul livrarii directe de la Petrom. Maghici isi executa acum pedeapsa.
POPRIREA. "In luna septembrie 2002, Petrom Nadlac a derulat tranzactii cu motorina prin Pro Baschet si adeseori a platit in avans. A intervenit o stornare (anulare) a unor facturi pentru ca nu erau imprimate cu sintagma «uleiuri minerale», conform legii. Petrom Nadlac a apucat sa le plateasca, iar acum ni se cer din nou banii pe unele dintre ele", explica directorul executiv al Petrom Nadlac, Marian Toader.
Toader spune ca, in perioada respectiva, Petrom Nadlac primea carburantii prin intermediul unei asa-numite agentii comerciale a sucursalei Petrom Arad, care (formal) livra marfa catre Pro Baschet, pentru ca aceasta sa o revanda puiului Petrom din Nadlac.
Pro Baschet a dat in judecata pe Petrom Nadlac pentru suma amintita si a avut castig de cauza la Judecatoria Arad. "Conturile sunt sub poprire, chiar daca ni s-a admis cererea de anulare a adresei de infiintare a popririi. Am inaintat recurs, dar banca ABN Amro refuza sa puna in aplicare aceasta anulare. Cand ni se va face dreptate, ne-am putea trezi ca nu mai avem de la cine recupera banii", a declarat Marian Toader.
Raluca Mandache, sefa comunicarii bancii, refuza sa dea detalii, invocand confidentialitatea. Sefii de la Bucuresti ai Petrom nu comenteaza oficial.
AMNEZIE. La conducerea "agentiei comerciale" amintite s-a aflat Dan Boric, care in septembrie 2002 a fost si seful de fapt al Petrom Nadlac. "Dl Boric se ocupa de plata in avans a facturilor catre Pro Baschet si de livrarile de motorina prin aceasta, care era sustinatoarea financiara a clubului de baschet West Petrom", explica Toader.
Dan Boric sufera de amnezie selectiva. "N-am avut mandat de administrare, ci de control. Nu-mi amintesc de incurcaturile de care vorbiti", spune totusi Boric. Nu este la curent cu procesul si infirma faptul ca clubul de baschet ar fi profitat de circuitul la care a participat. "Nu am apucat sa beneficiem pentru ca erau probleme", zice Boric. Probleme de care nu-si aminteste.
Presedinte executiv al clubului a fost si Dinu Puf, directorul Pro Baschet. Din pacate, Puf nu raspunde la telefoane de la presa centrala, pentru a-si prezenta versiunea.
RETETA "STORNARII". Facturile care au insotit tranzactiile constituie un labirint care starneste numeroase suspiciuni. Potrivit lui Marian Toader, "reclamanta" Pro Baschet cere banii invocand facturi care au fost menite, de fapt, sa inlocuiasca in scopul unei inregistrari corecte o factura stornata (anulata).
"Totul porneste de la factura nr. 0996735/30.09.2002, in valoare de 1.652.734.099 lei vechi, care a fost platita, dar a fost stornata (anulata) de Pro Baschet si inlocuita cu facturi noi", sustine Marian Toader.
Conform declaratiilor lui Toader, toate facturile stornate au fost refacturate pe aceeasi cantitate si suma, mai putin factura "... 735". Din "greseala", dintr-un total de 91.762 litri de motorina s-au refacturat doar 67.883 litri. "Am solicitat si refacturarea diferentei de 23.879 litri, respectiv de 448.896.546 lei. In acest scop s-a emis factura "... 382", astfel incat cantitatile din facturi sa corespunda cu cele din avizele de insotire", explica directorul Petrom Nadlac, care a preluat conducerea firmei in octombrie 2002.
Firma este scoasa datoare de catre instanta, printre altele, si pentru factura buclucasa "... 382", platita dinainte de a fi emisa, potrivit lui Toader, care considera sentinta aberanta.
EXPERTIZA DEGEABA. Angajat de Pro Baschet, un expert contabil confirma ca factura anulata figureaza ca explicatie pe un ordin de plata si ca cele care au inlocuit-o au fost acceptate de "parata" tocmai pentru a se regla diferenta aparuta dupa stornare.
Dar instanta pare ca ignora expertiza. Ba mai mult, ia in calcul si alte facturi, cu toate ca expertul contabil avertizeaza ca "nu indeplinesc toate conditiile legale pentru a fi documente justificative", adica nu sunt valabile.
Aritmetica aiuritoare a justitiei "oarbe" poate fi rezumata astfel: se ia suma facturilor invalide (1.663.953.317 lei), se scade suma de 929.906.719 lei, platita in plus fata de marfa livrata (expertul confirma inregistrarea), si se ajunge precis la cat cere reclamanta Pro Baschet: 734.046.598 lei vechi.
UITUC
"N-am avut mandat
de administrare,
ci de control.
Nu-mi amintesc
de incurcaturile
de care vorbiti" -
Dan Boric, fost administrator al filialei Petrom Nadlac
DOCUMENTARE INCOMPLETA
|
"De fapt, sentinta n-a folosit decat anumite citate din expertiza contabila, dar nu concluziile", comenteaza Marian Toader. In textul sentintei nu se pomeneste nimic despre nevalabilitatea, constatata de expert, a facturilor, nu se lamureste de ce nu a fost luat in considerare ordinul de plata prin care s-au facut plati in avans, fapt pomenit ca intampinare a apararii.
Nu apare nici macar o data in textul sentintei cuvantul
-cheie "stornare", iar cand sunt invocate facturile pe care se bazeaza decizia instantei, nu se precizeaza care inlocuieste pe care.
Petrom Nadlac si Pro Baschet isi pretind una celeilalte bani multi. Mai exista un proces in care de asta data cea dintai este reclamanta si cea din urma parata. Toate acestea nu s-ar mai fi povestit, daca functionarii Petrom iubitori de baschet n-ar fi acceptat astfel de circuite. Astfel ca deocamdata baschetul "executa" banii Petrom.
|