x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Andriescu (UNSICAR): Banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile la Astra

Andriescu (UNSICAR): Banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile la Astra

26 Aug 2015   •   16:23
Andriescu (UNSICAR): Banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile la Astra
Sursa foto: Diana Oros

Banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile care vor fi acordate în cazul falimentului Astra Asigurări şi este chiar posibil să mai şi rămână fonduri, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

"Consecinţa acestei situaţii (intrarea Astra în faliment - n.r.) o să fie suportabilă de către asiguraţi. Despăgubirile vor fi plătite fie din banii care există în momentul de faţă în Astra, dacă există, nu am aceste informaţii, iar în momentul în care se termină acest fond intră în acţiune Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care va acoperi despăgubirile aferente. Sigur că nu se întâmplă peste noapte, nu este un proces care să dureze o săptămână, o să dureze mai mult timp, dar pentru sănătatea pieţei este foarte bine. Cred că banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile, chiar este posibil să mai şi rămână", a precizat Bogdan Andriescu.

Acesta susţine că o decizie în cazul Astra se impunea în condiţiile în care societatea înregistra de mai mult timp indicatori scăzuţi de solvabilitate şi lichiditate, ceea ce nu era sănătos pentru piaţă.

Potrivit lui Bogdan Andriescu, este posibil ca în următoarea perioadă contribuţiile pentru Fondul de Garantare a Asiguraţilor să crească un pic pentru că acesta trebuie reconstruit, suma existentă în acest moment fiind minimală pentru a face faţă unor asemenea situaţii.

Pe de altă parte, Bogdan Andriescu susţine că singurii clienţi care vor resimţi unele efecte vor fi două companii care au de primit despăgubiri semnificative, în condiţiile în care despăgubirea a fost limitată la 100.000 de euro de persoană juridică sau fizică.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, miercuri, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, care se afla în administrare specială, şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare, a anunţat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. 

×
Subiecte în articol: astra asigurari faliment