x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inspectorii antifraudă devin 007 de Paşte

Inspectorii antifraudă devin 007 de Paşte

de Daniela Ivan    |    15 Apr 2016   •   16:07
Inspectorii antifraudă devin 007 de Paşte

Inspectorii de la Direcţia Anti Fraudă din ANAF se visează mai ceva decât faimosul agent american  Eliot Ness, care i-a venit de hac naşului Al Capone, sau decât celebrului agent 007 din firmele cu James Bond. Aceştia au demarat o acţiune menită să combată evaziunea fiscală în timpul Sărbătorilor de Paşte denumită sugestiv Helios, adică Soarele. În mitologia greacă Helios era o divinitate solară, închipuită ca un tânăr frumos şi puternic, un zeu care vede şi aude tot. Se pare că aşa se văd cei peste 1.550 de inspectori antifraudă , având în vedere titlul alegoric dat acestei misiuni de amploare.

Opresc TIR-uri şi verifică online documente

Inspectorii vor opri TIR-urile în trafic pentru a verifica documentele de provenienţă a mărfii şi pentru a vedea dacă acestea corespund cu cele declarate la frontieră. În acest scop, echipele mobile de agenţi vor avea instantaneu acces la bazele de date din vămi pentru a verifica dacă documentele de transport nu au fost modificate după intrarea în ţară. Nu scapă de control nici angrosiştii şi nici magazinele pentru a nu se comercializa marfă nefiscalizată. Anunţul a fost făcut printr-un filmuleţ postat chiar pe pagina de Facebook a ANAF, aşa că evazioniştii ar putea să se mai cuminţescă un pic în această perioadă şi să-şi reia activităţile ilegale după ce mai trece heirupismul celor de la Fisc.

Devin previzibili

Fiscul a mai declanșat în acest an trei operațiuni ample : Venus (a verificat comerțul cu flori și plante ornamentale), Cristal (în domeniul centrelor angro) și Revelion (verificarea barurilor, restaurantelor și cafenelelor de Crăciun şi Revelion). Rezultatele acestor controale sunt modeste raportate la frauda care se face în acestă ţară.  “Venus” a adus la buget 8,10 milioane de lei şi “Cristal” 45,71 milioane de lei. De “Revelion” captura a fost minusculă, au fost date două amenzi, au fost confiscaţi 84 de lei şi a fost închisă o firmă care nu avea aparat de marcat fiscal.

 

×