x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE anchetează preţul anormal de mare la energie

ANRE anchetează preţul anormal de mare la energie

31 Ian 2017   •   12:14
ANRE anchetează preţul anormal de mare la energie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Consiliul Concurenţei analizează, împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), două tranzacţii cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislaţia, au declarat, luni, pentru AGERPRES, reprezentanţii Consiliului Concurenţei. 

Anterior, oficialii ANRE declaraseră, pentru AGERPRES, că Autoritatea a demarat o investigaţie în cazul a două tranzacţii suspecte încheiate pe OPCOM şi a cerut ajutorul Consiliului Concurenţei în această anchetă. 

"Sunt raportate două tranzacţii suspecte. ANRE este în discuţii în acest moment cu Consiliul Concurenţei pentru a analiza aceste tranzacţii. Preşedintele ANRE a luat legătura cu cei de la Consiliul Concurenţei ca împreună să desfăşurăm o investigaţie în legătură cu aceste contracte", au spus oficialii reglementatorului. 

ANRE a demarat această anchetă în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preţ mai mare decât ar fi normal. 

"Dacă OPCOM, care este operatorul pieţei, ne sesizează şi el alte tranzacţii suspecte, cu siguranţă şi acolo vom începe controlul, investigaţia", au precizat reprezentanţii ANRE. 

Aceştia au refuzat să precizeze care sunt tranzacţiile şi companiile anchetate. "Este o investigaţie în curs şi nu putem da nume. Este vorba de tranzacţii încheiate şi pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare - n.r.)", au mai spus oficialii autorităţii. 

"Sunt doar suspiciuni momentan. Nu avem nicio confirmare. Bursa este liberă şi acolo se întâlneşte cererea cu oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurenţei", au adăugat aceştia. 

Preţurile pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. 

România a înregistrat în zilele de 15 şi 23 ianuarie 2017 cel mai mare preţ al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România. 

Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh. 

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 TWh. 

Pe pieţele la termen, preţul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh. AGERPRES

×