x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANSAMBLURI REZIDENŢIALE - Blocurile se ieftinesc sau rămîn goale

ANSAMBLURI REZIDENŢIALE - Blocurile se ieftinesc sau rămîn goale

de Daniela Ivan    |    16 Sep 2008   •   00:00
ANSAMBLURI REZIDENŢIALE - Blocurile se ieftinesc sau rămîn goale

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare vor fi nevoiţi să reducă preţul apartamentelor pe care le construiesc, dacă vor să nu dea faliment. Preţurile vor scădea treptat, pe măsură ce investitorii vor avea probleme cu vînzările şi cu finaţarea construcţiei.



Dezvoltatorii de proiecte imobiliare vor fi nevoiţi să reducă preţul apartamentelor pe care le construiesc, dacă vor să nu dea faliment. Preţurile vor scădea treptat, pe măsură ce investitorii vor avea probleme cu vînzările şi cu finaţarea construcţiei.

A trecut vremea profiturilor-record pe care dezvoltatorii de proiecte imobiliare le-au făcut pe piaţa românească. Scumpirea creditelor bancare şi presiunea psihologică care s-a creat la nivelul populaţiei că apartamentele se vor ieftini a dus la scăderea drastică a vînzărilor în cartierele imobiliare aflate în construcţie. "Companiile străine s-au obişnuit să înregistreze cîştiguri de 80%, acum o să se obişnuiască şi cu doar 30%. Nu le plîng de milă, pentru că e mai mult decît pot cîştiga oriunde în Europa", ne-a declarat Niels Schnecker, patronul societăţii de consultanţă imobiliară cu acelaşi nume. El a mai precizat că dezvoltatorii se vor trezi cu blocurile trei sferturi goale în momentul în care vor exista anulări de contracte pe motiv că oamenii nu vor mai reuşi să ia credite. "Sînt proiecte care presupun vînzări anticipate şi există posibilitatea ca unele contracte să fie anulate pe motiv că oamenii nu se vor mai califica pentru a doua sau a treia tranşă", a mai spus Schnecker.

Ca să nu dea faliment, firmele vor fi nevoite să reducă preţurile şi să-şi subţieze astfel marjele de profit. Nu vor mai putea vinde cu 2.000- 3.000 euro/mp, în condiţiile în care construiesc cu 700-800 euro/mp.

Falimente

Nu vor lipsi nici falimentele, pentru că dezvoltatorii se vor mai confrunta în paralel şi cu alte probleme. Cea mai importantă este creşterea costurilor de construcţie care, pentru prima dată, nu se vor mai putea reflecta în costurile de vînzare ale apartamentelor, ci vor fi suportate din reducerea profiturilor. Preţurile la materialele de construcţie sînt în creştere. La fel şi costrurile cu forţa de muncă.

Dezvoltatorii au probleme şi cu băncile, care nu le mai finanţează cu uşurinţă proiectele, ci doar etapă după etapă. Bancherii ne-au declarat că pentru ca un dezvoltator să poată lua bani pentru etapa a doua este nevoit să demonstreze că a vîndut suficiente apartamente ca proiectul să fie viabil. Mai mult, lipsa de bani de pe pieţele internaţionale ar putea afecta putenic companiile din domeniul imobiliar pentru că 74% dintre acestea se finanţează din afara ţării. "Creditul bancar reprezintă o treime din finanţarea dezvoltatorilor imobiliari, restul este reprezentat de finanţări externe şi asta le-ar putea crea dezvoltatorilor de proiecte rezidenţiale din România problemele pe care le are mediul financiar internaţional", a declarat Ion Drăgulin, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară al Băncii Naţionale a României.

Ieftiniri

Preţurile vor scădea cu cîteva zeci de procente sub presiunea lipsei de bani şi a concurenţei dintre dezvoltatori, consideră Dan Negulescu, managerul companiei imobiliare Misterr D. El susuţine că scăderile vor fi inevitabile, dar se vor produce treptat, treptat pe măsură ce dezvoltatorii vor avea dificultăţi. În ciuda acestor probleme, se lansează cartier după cartier, pentru că perioada premergătoare unei lansri durează mai mult de un an, timp în care se cumpără terenul, se face rost de finanţare. "Nu mai au ce face, trebuie să lanseze proiectul. Apoi, ori vor reduce preţurile, ori vor căuta să-l vîndă unui dezvoltator mai puternic, care are forţa financiară să-l ducă la bun sfîrşit", spune Negulescu.

65 de mii de noi locuinţe - se află în diferite stadii de construcţie în Bucureşti. Pe piaţa rezidenţială se derulează 45 de proiecte mari, cu peste 200 de apartamente fiecare, plus altele de cîteva zeci de locuinţe.

×
Subiecte în articol: economic