x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anul acesta vin banii de la UE

Anul acesta vin banii de la UE

de Florina Zainescu    |    09 Ian 2008   •   00:00
Anul acesta vin banii de la UE
Sursa foto: Karina Knapek/

Anul acesta, România va putea să acceseze în sfârşit fondurile europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală şi pescuit şi va plăti agricultorilor primele subvenţii din banii de la UE.


Anul acesta, România va putea să acceseze în sfârşit fondurile europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală şi pescuit şi va plăti agricultorilor primele subvenţii din banii de la UE.

 

Primele plăţi directe pe hectar către fermierii autohtoni vor fi efectuate, cel mai probabil, după 15 februarie. “Es­ti­măm că până în jurul datei de 20 ia­nuarie vom finaliza toate controalele la fermele care au solicitat plăţi directe pe suprafaţă din fondu­rile europene şi vom autoriza plăţile. Mijlocul lunii februarie este termenul cel mai probabil la care vom de­mara plata pe suprafaţă”, a de­cla­rat Dan Gherghelaş, directorul ge­neral al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Însă nu toţi ţăranii îşi vor primi banii în acelaşi timp. APIA es­ti­mea­ză că va reuşi să plătească integral subvenţiile pe suprafaţă pentru toate cele 1,25 milioane de ferme în circa trei luni.

Agricultorii autohtoni urmează să primească o plată unică pe suprafaţă de 50,55 euro/hectar din fonduri europene. La această sumă se adaugă şi plăţile naţionale complementare: cele decuplate de producţie de 47 euro/ha, cele separate pentru zahăr în valoare de 77,20 euro/ha, pentru suprafeţele cultivate cu sfeclă contractate cu fabricile de zahăr şi plăţile cuplate de producţie de 41,71 euro/tonă la inul şi cânepa pentru fibră, 2 euro/kg pentru tutun şi 120 euro/tonă pentru hamei. Iar fermierii din zonele cu handicap – defavorizate – vor primi plăţi compensatorii.

 

CONDIŢII. Atenţie! Pentru a beneficia de subvenţiile europene, agricultorii trebuie să menţină te­re­nul agricol în bune condiţii agricole şi de mediu. Concret, pe timpul iernii te­renul arabil trebuie să fie acope­rit cu culturi de toamnă şi/sau să ră­mâ­nă nelucrat după recoltare pe cel pu­ţin 20% din suprafaţa arabilă to­tală a fermei. Lucrările solului pe terenul arabil cu pantă mai mare de 12%, cultivat cu plante prăşitoare, trebuie efectuate de-a lungul curbelor de nivel. Terasele existente pe terenul agricol la 1 ia­nua­rie 2007 trebuie menţinute. De asemenea, menţinerea suprafeţei de pajişti permanente la nivel na­ţional, existente la 1 ianuarie 2007, este obligatorie. Floa­rea-soarelui nu trebuie cultivată pe aceeaşi su­pra­faţă mai mult de doi ani consecutiv. Arderea pa­jiş­ti­lor permanente, a miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil este permisă numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului. Nu este permis su­pra­pă­şunatul pajiştilor permanente. Ţăranul este obligat să pre­vi­nă instalarea buruienilor pe te­re­nu­rile arabile. Fermierii care nu respectă aceste condiţii vor fi penalizaţi prin reducerea sau chiar “tăierea” subvenţiilor.

 

Dezvoltare rurală şi pescuit

CE a aprobat la sfârşitul anului trecut Programul Operaţional Sectorial în domeniul pescuitului, pe baza căruia România va putea accesa fonduri pentru dezvoltarea pisciculturii de circa 230 de mili­oa­­ne euro, până în 2013. Însă beneficiarii vor putea depune proiecte pentru obţinerea finanţării cel mai devreme în martie, până atunci autorităţile urmând să stabilească câte licitaţii se deschid, pe ce domenii, criteriile de se­lec­ţie, alocările financiare. Bu­cu­reş­tiul speră că responsabilii CE vor aproba în februarie-martie Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, ceea ce ne va permite să accesăm nu mai puţin de opt mili­ar­de de euro până în 2013.


florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic