Asigurarea obligatorie a locuinţei emisă de PAID ar putea avea, în curând, o franşiză temporală de cinci zile. Aceasta ar avea rolul de a descuraj încheierea poliţelor obligatorii în ultimul moment, când pericolul este iminent. Deşi încheierea unei astfel de poliţe este obligatorie, doar una din cinci locuinţe este protejată printr-o astfel de asigurare.
Potrivit statisticii, la sfârşitul lunii mai doar puţin peste 20% dintre gospodăriile din România aveau asigurarea PAD (obligatorie de locuințe), ceea ce înseamnă circa 1,7 milioane de locuinţe. Un procent foarte mic având în vedere că existenţa acestei asigurări este obligatorie. Cei mai mulţi dintre români îşi aduc aminte de ea doar atunci când riscul este maxim. Pentru a elimina această practică, Autoritatea de Supraveghere, reprezentanţii asigurătorilor şi cei ai băncilor vor să introducă o franșiză temporală de cinci zile în cazul asigurărilor de inundații și alunecări de teren. Practic, în primele cinci zile de la încheierea poliței cele două riscuri nu vor fi asigurate. În cazul în care se va introduce, franșiza temporală se va aplica exclusiv polițelor noi, nu și celor cu prelungire automată sau voluntară.
Poliţa PAD acoperă riscurile împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate. Valoarea primei este de 10 şi 20 de euro, în funcţie de suma asigurată.