Cazul Raed Arafat se repeta la Transelectrica: dupa ce a vorbit cu presedintele Traian Basescu si a fost aspru criticat in Guvern, directorul general Horia Hahaianu si-a inaintat ceea ce el a numit demisia de onoare.
Acum vrea sa revina asupra deciziei de a pleca de la conducerea conducerea companiei si motiveaza ca demisia de onoare nu produce efecte juridice si ca in contractul de mandat este mentionat un termen de 30 de zile in care poate reveni.
La fel ca si Arafat in domeniul sanitar, Hahaianu a adus in atentia opiniei publice situatia problematica din cadrul sistemului energetic.
Facut cu ou si cu otet, desi avea dreptate
Transelectrica a transmis vinerea trecuta, cand o buna parte din tara era grav afectata de temperaturi scazute, zapada si viscol, un comunicat in care se spune ca, "din cauza deficitului de energie electrica" din sistemul energetic national, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export. Compania a mai anuntat ca nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a sistemului, astfel ca Transelectrica este nevoita sa aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operationale. Scandalul a izbucnit de abia luni la pranz cand comunicatul a fost preluat de presa.
Spre seara, presedintele Traian Basescu a iesit sa linisteasca populatia cu o "clarificare generata de un comunicat al Ministerului Economiei sau alta structura responsabila de situatia energetica a tarii". El a declarat ca "este exclusa intreruperea energiei electrice pentru populatie". "Nu exista niciun fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica", a anuntat Basescu spunand ca daca totusi, in conditii exceptionale, s-ar produce o avarie la grupurile mari de alimentare cu energie, s-ar proceda conform unui plan dinainte stabilit.
Export-record in folosul "baietilor destepti"
In timpul saptamanii trecute Romania a exportat energie pana la un maxim de 1.290 MW. Octavian Lohan, directorul general interimar numit de ministerul Economiei, preciza aseara ca Electrocentrale Bucuresti a reclamat faptul ca "baietii destepti" cumparau energie la 400 de lei pe MWh din Romania si o revindeau la pret dublu in Serbia si Bulgaria. Un ordin recent al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) limiteaza la 400 de lei pretul maxim pentru fiecare MWh cumparat de pe piata de echilibrare. ANRE luase aceasta solutie din cauza situatiei de forta majora in care se afla Hidroelectrica de opt luni, timp in care productia acesteia a scazut sub 50% din normal. Un alt motiv era ca preturile foarte mari s-ar fi reflectat in costurile industriei. "Baietii destepti" au profitat de aceasta portita pentru a face profituri, in vreme ce exporturile mari amenintau stabilitatea sistemului energetic romanesc. Acum exista un proiect al ANRE prin care sa se creasca pretul maxim la 500 de lei/MWh pentru piata de echilibrare. In primele doua saptamani din februarie a existat un consum mediu-record de 8.106 MW, cu 5,5% mai mare fata de acelasi interval din 2011, din cauza consumului mare al populatiei, a mai precizat Lohan. Dimineata, in timpul orelor de varf, consumul este de 9.300 - 9.500 MW, a mai spus el. Ieri, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a anuntat Guvernul ca exporturile sunt limitate in timpul orelor de varf si ca nu exista niciun risc sa fie sistata alimentarea consumatorilor casnici sau industriali. Transelectrica a anuntat ca exporturile sunt limitate inca de vinerea trecuta.
Demisie de onoare sau revocare?
"Am studiat situatia si se pare ca sunt probleme privind legalitatea demisiei de onoare. Demisia de onoare este morala, nu produce efecte juridice. Mi-am dar demisia de onoare din functia de director general al Transelectrica pentru ca am considerat ca nu sunt vinovat cu nimic si am facut-o ca efect al reactiei Guvernului la anuntul privind resursele de energie", a declarat Hahaianu, citat de Mediafax. El mai spune si ca nu poate fi revocat deoarece si-a indeplinit toate obligatiile din contractul de mandat.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut acum cateva zile demiterea managerului pentru proasta comunicare, in vreme ce ministerul Economiei a anuntat ca a fost revocat. Transelectrica, in schimb, a comunicat Bursei de Valori Bucuresti, ca Hahaianu si-a dat demisia de onoare.
Intrebat aseara care este situatia reala, ministrul Economiei a replicat taios: "exista un singur premier, Mihai Razvan Ungureanu si un singur ministru al Economiei, restul sunt discutii".