x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Arme pentru NATO

Arme pentru NATO

28 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Romania a importat numai in anul 2002 tehnica militara in valoare de circa 137 de milioane de dolari pentru a face fata rigorilor NATO.

Arme de peste 100 milioane de dolari

Romania anilor ’80 reusea sa exporte anual tehnica militara de circa un miliard de dolari, acum insa volumul total al exporturilor de produse militare abia ajunge la 44 milioane de dolari. Totodata, importurile se cifreaza la circa 137 milioane de dolari.
CATALIN BUDESCU

Volumul exporturilor de produse militare realizate de tara noastra a fost in anul 2002 de circa 28,8 milioane dolari, la care s-au adaugat alte 14,91 milioane dolari (respectiv 34%) ca aport valoric al operatiunilor de reparatii si lohn, conform ultimului bilant al Agentiei Nationale de Control al Exporturilor (ANCEX).

Raportul include pentru prima data si volumul total al importurilor de produse si tehnologii militare in Romania, in valoare de 136,4 milioane de dolari. Prin comparatie cu volumul total al exporturilor din 2002 (43,8 milioane de dolari), importul masiv de tehnica militara a avut ca scop sustinerea strategiei de inzestrare al armatei conform standardelelor NATO.

PRIMUL JOINT-VENTURE. Raportul ANCEX privind controlul exporturilor de arme pentru anul 2002 prezinta si noile societati din domeniu aparute pe piata romaneasca, printre care se afla companii precum SC Eurocopter Romania SA - primul joint-venture cu capital strain, SC MFA Mizil SA - externalizata din CN Romarm SA, SC Stimpex SA - producator si furnizor de echipamente de protectie balistica, respectiv SC Aerotech SA si SC EMP Trade SRL. O analiza comparativa pentru anii 2000-2001-2002 demonstreaza accentuarea trendului descrescator pentru destinatii din Africa in comparatie cu cresterea proportiei de export catre Europa si in principal SUA.

Numarul cererilor de licente pentru operatiuni de export (definitiv sau temporar) de produse militare depuse in anul 2002 si avizate de ANCEX a fost de 525. Valabilitatea acestor licente este de maximum sase luni din momentul eliberarii actului de catre agentie.
×
Subiecte în articol: economic milioane dolari