Actionarii SNP Petrom au decis ieri sa externalizeze mai multe active ale societatii. Rafinariile Arpechim si Doljchim, Petrom Suplac si o societate care va cuprinde mai mult de jumatate din benzinariile Petrom se vor transforma in SRL-uri.
ADRIAN N. IONESCU
Potrivit unui actionar care a participat la AGA extraordinara de ieri, 340 de statii de distributie a carburantilor vor intra in activele uneia dintre cele patru "filiale ale societatii, sub forma unor societati cu raspundere limitata", in care Petrom va detine peste 99% din partile sociale si o alta filiala a Petrom va avea o parte sociala. In felul acesta, in reteaua detinuta direct de Petrom vor mai ramane circa 260 de statii. Prin externalizarea Arpechim se separa aproape jumatate din capacitatea de prelucrare a Petrom.
EFECTE. De mentionat este faptul ca, la semnarea contractului de privatizare, reprezentantii OMV au prezentat o clasificare a benzinariilor Petrom, conform careia numai 250 dintre acestea beneficiau de "locatii primare cu randament ridicat". Benzinariile externalizate ar fi astfel tocmai cele cu locatii "de tip B". Specialistii prezenti la AGA apreciaza ca, prin crearea celor patru filiale, Petrom, odata intrat sub controlul OMV, va avea prilejul sa vanda carburantii la preturi de piata. "In statutul societatii a fost explicit inclusa prevederea ca tranzactiile dintre Petrom si aceste filiale sa se stabileasca la pret de cotatie, confirma Dan Barbulescu, presedintele Bucharest Equity Research Group.
IMPLICATII. Urmeaza ca titeiul care va fi vandut fostului combinat petrochimic Arpechim Pitesti si gazele furnizate catre Doljchim sa aiba preturi de piata. "Petrom intra in normalitate si economia Romaniei capata cu adevarat statutul de economie de piata. Inclusiv cresterea economica de peste 7% din acest an se explica, in parte, prin pretul mai mic al titeiului romanesc decat al celui din import, care a avut un impact semnificativ in competitivitatea crescuta a unor exportatori autohtoni din industria chimica si a ingrasamintelor", comenteaza Dan Barbulescu.
Potrivit informatiilor prezentate la AGA, pretul mediu la care se vinde titeiul romanesc este de 31-36 de dolari/baril, fata de preturile mondiale ale sortimentelor asemanatoare de titei care au variat in ultima perioada intre 40 si 45 de dolari/baril.
Citește pe Antena3.ro
MAJORARI DE BUGET
AGA a aprobat majorarea bugetului de venituri si cheltuieli al Petrom pe 2004 , care rectificat prevede o majorare a cifrei de afaceri cu 8,39% fata de cea propusa in primavara, pana la 87.147 de milioane de lei. Veniturile si cheltuielile vor creste, de asemenea, cu 10,6 % in cazul celor dintai, pana la 94.610 de milioane de lei, respectiv cu 9,8% in cazul cheltuielilor, pana la 90.316 de milioane de lei. Potrivit participantilor la AGA, o crestere de 4.000 de miliarde (26%) o vor inregistra "cheltuielile cu tertii", iar numele unuia dintre acestia este, desigur, Petrom Service. Profitul brut asteptat pentru acest an este de 4.293 de miliarde de lei, mai mare si el decat cel estimat la AGA anterioara, de 3.288 de miliarde de lei.