x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurări de proprietate: suntem mult sub Ungaria

Asigurări de proprietate: suntem mult sub Ungaria

de Valentin Gros    |    09 Oct 2019   •   18:00
Asigurări de proprietate: suntem mult sub Ungaria

Piaţa asigurărilor de proprietate din România se clasează pe locul 6 în Europa Centrală şi de Est, cu o valoare totală de 262 milioane de euro, iar în primul semestru din 2019, ritmul de creştere a fost dublu, comparativ cu cel înregistrat pe toată durata anului trecut. Pe acest segment, ne situăm încă departe de alte ţări foste comuniste, precum Polonia sau Ungaria, dar la distanţă mică de Slovacia, ocupanta poziţiei 5, care ne întrece cu numai 1 milion de euro.

 

 „Subscrierile property din ţara noastră sunt de şase ori mai mici decât în Polonia şi se află la jumătate faţă de Ungaria”, a declarat Adrian Marin, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

La nivelul întregii regiuni, această piaţă a urcat anul trecut cu 5,4%, în timp ce România a înregistrat un avans mai modest, de numai 4,0%. În primele şase luni ale acestui an am avut, însă, o creştere de 9,7%.

Casă, dragă casă

Segmentul asigurărilor de proprietăţi (locuinţe, spaţii industriale, comerciale) reprezintă 16% din piaţa de asigurări non-life.

Asigurările de locuinţe (facultative şi obligatorii) au totalizat, în prima jumătate a acestui an, 52 milioane de euro, reprezentând 36% din toată linia de property. Subscrierile aferente liniei de asigurări pentru locuinţe au înregistrat creşteri, comparativ cu perioada similară din 2018, de 7,4% pentru asigurările facultative şi 3,6% pentru PAD (poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor).

Locul 3 la non-viaţă

La asigurările non-viaţă cumulat suntem pe locul 3 în ECE, iar acest lucru se datorează ponderii asigurărilor auto.

În primul semestru din 2019, erau 1,15 miliarde de euro prime brute subscrise asigurări de viaţă şi non-viaţă, în creştere cu 7,82% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Asigurătorii au plătit indemnizaţii brute de 10 milioane de euro în primele şase luni din 2019, cumulat pentru asigurări facultative şi PAD.

În primele şapte luni ale acestui an, 31% dintre toate dosarele de daună deschise pe asigurări facultative de locuinţe au fost ca urmare fenomenelor atmosferice şi mă refer la furtună, vijelie, uragan, tornadă.

Adrian Marin, preşedinte UNSAR

×
Subiecte în articol: asigurari